Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2012

Η 17χρονη Όλγα Μότσκα, μαθήτρια του Long Island City H.S, με καταγωγή από τη Βόρεια Ηπειρο, αναδείχθηκε “Mις Ανεξαρτησία 2012″ κατά τον ετήσιο διαγωνισμό που διεξήχθη μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, το απόγευμα της Κυριακής 4 Μαρτίου στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.
Τον τίτλο, στο διαγωνισμό που διοργανώνει κάθε χρόνο από τα τέλη της δεκαετίας του ‘50 η Πολιτιστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, διεκδίκησαν συνολικά 10 υποψήφιες, οι οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν σε τρεις ερωτήσεις (Ιστορίας, Θρησκευτικών και Κρίσεως), ενώ βαθμολογήθηκαν και για την παρουσία εμφάνισή τους.

Η 16χρονη Ζωή Αρβανιτίδη, μαθήτρια του William Cullen Bryant H.S., αναδείχθηκε Α΄Αναπληρωματική, και η 17χρονη Μαργαρίτα Κολίτσα, μαθήτρια του Masuk H.S. στο Κοννέκτικατ, Β’ Αναπληρωματική. Και οι υπόλοιπες εφτά υποψήφιες όμως, που θα ομορφύνουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο, έλαβαν τίτλους με βάση τον τόπο καταγωγής τους. Η Ευδοξία Κοντολιού στέφθηκε «Μις Αιγαίο», η Αναστασία Ακουμιανάκη «Μις Κρήτη», η Αντωνία Αράπη «Μις Λέρος», η Εφη Μπαρτζώκα «Μις Τρίκαλα», η Ολγα Φυλακούρη «Μις Δωδεκάνησα», η Τζάκυ Λώλου «Μις Ερείκουσα» και η Παναγιώτα Καλλιμάνη «Μις Σκιάθος».
Ενα δάκρυ κύλησε από τα μάτια του κ. Σταύρου Πάντου βλέποντας την εγγονή του να στέφεται «Μις Ανεξαρτησία». Ο δάσκαλος από το Πωγώνι της Βορείου Ηπείρου, που ήρθε στην Νέα Υόρκη το 1992, δεν έκρυψε τη χαρά και τη συγκίνησή του. «Μεγάλες προσπάθειες έκανε η Ολγα, αλλά στην πρώτη γραμμή είναι η πατρίδα μας η Ελλάδα. Έχουμε στην καρδιά μας μέσα την Ελλάδα και τα ονείρατα που βλέπουμε για την Ελλάδα είναι», είπε στη Greek News μέσα σε λυγμούς.
Η 17χρονη Ολγα, η οποία εξέφρασε την τιμή που νιώθει και την έκπληξή της για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, είναι η δευτερότοκη κόρη του Χρηστάκη και της Βαλεντίνας Μότσκα, γεννήθηκε στην Ελλάδα και σε ηλικία 6 ετών ήρθε στις Η.Π.Α. Μεγάλωσε στην Αστόρια και θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του παππού της, σπουδάζοντας Παιδαγωγικά. Εχει έναν αδελφό, τον Γιάννη, ο οποίος σπουδάζει Φυσική Αγωγή στο Queens College.
Τη στέψη της νέας “Μις Ανεξαρτησία” έκανε η κάτοχος του τίτλου για το 2011 Αλεξάνδρα Κάβουρα, η οποία ζήτησε από όλες τις νέες να συμμετέχουν ενεργά στην ζωή της ελληνορθόδοξης κοινότητάς μας. Η βασική ερώτηση της Ιστορίας «Ποιος πυρπόλησε την τουρκική ναυαρχίδα στη Χίο;» αποδείχθηκε ως η πλέον δύσκολη, καθώς απάντησαν σωστά μόνο οι τρεις πρώτες του διαγωνισμού. Τέσσερις υποψήφιες απάντησαν σωστά τη 2η ερώτηση της ίδιας κατηγορίας «Ποιος έγραψε τον Θούριο Υμνο;», ενώ μια υποψήφια απάντησε σωστά την 3η ερώτηση «Ονομάστε τρεις ήρωες και μια ηρωϊδα του 1821»
Με ευκολία όλες οι υποψήφιες απάντησαν τη βασική ερώτηση των Θρησκευτικών «Ονομάστε τρία μυστήρια της Ορθόδοξης θρησκείας», ενώ στην κατηγορία της ερώτησης κρίσεως μόνο δύο υποψήφιες ζήτησαν να απαντήσουν στην 3η επιλογή «Οι Ελληνες κατόρθωσαν μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς να διατηρήσουν τη γλώσσα και την ταυτότητά τους. Οι Ελληνες της Αμερικής μπορούν να πετύχουν το ίδιο;»
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας τους Ελληνες της Αμερικής να διατηρήσουμε τη γλώσσα και την κληρονομιά μας σε ό,τι κάνουμε και το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπέρασε αυτά τα 400 χρόνια σκλαβιάς δείχνει ότι είμαστε δυνατοί σαν Εθνος και αυτό πρέπει να διατηρήσουμε και ζώντας εδώ στην Αμερική», σημείωσε η Ολγα Μότσκα απαντώντας την 3η ερώτηση της κατηγορίας αυτής.
Η πλειονότητα των υποψηφίων απάντησε την βασική ερώτηση της συγκεκριμένης κατηγορίας: «Σήμερα η Ελλάδα περνάει μια μεγάλη οικονομική κρίση,με ποιο τρόπο νομίζετε ότι μπορούν να βοηθήσουν οι Ελληνες του εξωτερικού;» «Ολοι εμείς εδώ στην Αμερική αγαπάμε πολύ την Ελλάδα και μπορούμε να βοηθήσουμε, γιατί όταν υποφέρει η Ελλάδα, υποφέρουμε και εμείς. Ενας τρόπος είναι να φέρουμε τουρισμό στην Ελλάδα, να πάμε και εμείς οι ίδιοι στην Ελλάδα, να ζητήσουμε από την κυβέρνησή μας εδώ να βοηθήσει την Ελλάδα και να υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες, όπως αυτή της Ομοσπονδίας, να συγκεντρώσουμε δηλαδή υλική και χρηματική βοήθεια για τους συμπατριώτες μας εκεί», απάντησε μέσα στα θερμά χειροκροτήματα όλων η Ζωή Αρβανιτίδου. «Ήταν μια εμπειρία για τη Ζωή, ένα μικρό ταξίδι πολύ όμορφο, δεν έχει σημασία το τέλος, σημασία έχει η διαδρομή», δήλωσε στη Greek News η μητέρα της, κ. Ελένη Αρβανιτίδου.
Η Ζωή Αρβανιτίδου με καταγωγή από τη Θράκη, η οποία θέλει να γίνει δικηγόρος, ήταν η μόνη υποψήφια που επέλεξε να απαντήσει όλες τις ερωτήσεις στα Ελληνικά. Μοναδική η Β’ Επιλαχούσα, Μαργαρίτα Κολίτσα, χρησιμοποίησε την Ελληνική Γλώσσα στην αρχική της παρουσίαση. «Από μικρή μου άρεσε να βοηθάω τους άλλους γι’ αυτό και επέλεξα να γίνω γιατρός. Εδώ και δύο χρόνια είμαι εθελόντρια βοηθός νοσοκόμα σε νοσοκομεία του Κοννέκτικατ. Πιστεύω με όλη μου την ψυχή στη διατήρηση της θρησκείας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας μέσα σε έναν κόσμο παγκοσμιοποίησης που προσπαθεί να εξαλείψει τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας», τόνισε η 17χρονη μαθήτρια από το Κοννέκτικατ.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Γεώργιος Ηλιόπουλος, η Γενική Πρόξενος της Κύπρου, Κούλα Σοφιανού, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Ηλίας Τσεκερίδης και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής Αθανάσιος Αρώνης απηύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση, την οποία παρουσίασε η κ. Νάνσυ Μπίσκα.
Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούσαν οι: Μιχάλης Κοκόλης, Ελένη Ψαρρά, Δημήτρης Καστανάς, Παναγιώτης Ρίζος, Αργύριος Κατός, Μιχάλης Χαλκιάς, Κώστας Πρέντζας, Χρήστος Βουρνάς, Γιώργος Μπελεγρίνης και Κώστας Γουρλάκης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους Εθνικούς Υμνους Ελλάδος και Η.Π.Α. από την σοπράνο Κάτια Ζάλλας, με τη συνοδεία του Κωνσταντίνου Γκαντζή στο πιάνο. Τις ερωτήσεις υπέβαλαν στις υποψήφιες τα μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής, Μαρία Μαντά και Ευγενία Μαρία Γαλάτουλα. Στο πλευρό των υποψηφίων ήταν συνέχεια η υπεύθυνη του διαγωνισμού Αυγερινή Κατέχη.
Previous Post Next Post

You Might Also Like