Εκδήλωση για την Ελληνική γλώσσα στο Κογκρέσσο

Ουάσιγκτον.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη, Greek News
Στη Φωτογραφία η Νάνσυ Μπίσκα επιδίδει το βιβλίο της Άννας Ευσταθίου Τζιροπούλου “Έλλην Λόγος” στον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Πριν διακόσια περίπου χρόνια, το αμερικανικό κογκρέσο για μία ψήφο δεν κατόρθωσε να καθιερώσει την ελληνική γλώσσα ως την επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ. Την Πέμπτη το πρωί με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συνδέσμων, υπό την αιγίδα του συντονιστή ΗΠΑ του ΣΑΕ, Θεόδωρου Σπυρόπουλου και του πρέσβη της Ελλάδας Αλέξανδρου Μαλλιά, πραγματοποιήθηκε στο Καπιτώλιο εκδήλωση για την διαχρονική δυναμική της ελληνικής γλώσσας και την επίδρασή τους στις τέχνες, στις επιστήμες, στην φιλοσοφία και την πολιτική.

Ιστορική χαρακτήρισε την εκδήλωση η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στέλλα Κοκόλη, υποσχόμενη την ετήσια καθιέρωσή της στο ναό αυτόν της αμερικανικής δημοκρατίας.
Στη σύντομη παρέμβασή της η κ. Κοκόλη ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ιδίως τους βουλευτές Κώστα Μπιλιράκη και Κάρολιν Μαλόνι, που εξασφάλισαν την αίθουσα. Η κ. Κοκόλη αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ομοσπονδίας να οργανώσει τους εκπαιδευτικούς και να φέρει στο προσκήνιο τα θέματά τους, όπως και τα ζητήματα των ελληνικών σχολείων.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μαθητές και γονείς του ελληνικού σχολείου «Πλάτων» του Μπρούκλιν, οι οποίοι έδωσαν μία σύντομη παράσταση με τίτλο «Προσφορά στη Θεά Γαία», σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, ενώ το χορευτικό του σχολείου χόρεψε ελληνικούς χορούς. Παράλληλα τέσσερις φοιτητές κολεγίων, οι Χρήστος Πολυμερόπουλος, Βασίλης Πολυμερόπουλος, Μαρία Γάδη και Σοφία Γεροχριστόπουλου έκαναν σύντομες αναφορές στην «επίδραση της Ελληνικής Γλώσσας στην αγγλική».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης επίσης βραβεύθηκαν οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Ολυμπία Σνόου, εκπαιδευτικοί κι εκπρόσωποι του Τύπου, ενώ πολλοί δάσκαλοι και εκπρόσωποι του Τύπου καταχωρήθηκαν από την κ. Μαλόνι στα πρακτικά του Κογκρέσου (Congressional Record).
Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θέμα «η δυναμική της ελληνικής γλώσσας» έκανε η δημοσιογράφος και συνεργάτις της ομοσπονδίας, Νάνσυ Μπίσκα. Στην ομιλία της η κ. Μπίσκα εξήγησε τη σημασία και τις ρίζες διαφόρων λέξεων απ’ όλο το φάσμα της κοινωνίας (γράμματα, τέχνες, επιστήμες, φιλοσοφία, πολιτική, οικολογία κ.α.) που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ελληνικές.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για τον χώρο που έγινε η εκδήλωση, το Κογκρέσο, ήταν οι αναφορές στις ρίζες των ονομάτων Μακεδονία, Αλέξανδρος κ.α., που αποδεικνύουν περίτρανα την ελληνικότητα της Μακεδονίας. «Αποδεικνύεται ότι η ελληνική γλώσσα είναι μία ζωντανή γλώσσα που διδάσκεται σε πανεπιστήμια και κολέγια των ΗΠΑ και σε σχολεία τσάρτερ», είπε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο Ελληνισμός δεν ανήκει μόνο στους Έλληνες, αλλά και σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα.
ΟΜΙΛΙΕΣ
Στην ομιλία του ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της ανάδειξης της δυναμικής της ελληνικής γλώσσας μέσα από αίθουσα του Καπιτωλίου, τους χώρους του μνημειώδους αυτού κτιρίου που φέρει έντονα τα στοιχεία του ελληνικού πνεύματος. Υπενθυμίζοντας ότι η ανθρωπότητα σήμερα εορτάζει την ημέρα της
Περιβάλλοντος, ο κ. πρέσβης τόνισε ότι τα οικουμενικά περιβαλλοντικά προβλήματα, τα διεθνοπολιτικά αδιέξοδα και η επισιτιστική κρίση καθιστούν αναγκαία την επιστροφή της ανθρωπότητας στην αρχαιοελληνική σκέψη και στις φιλοσοφικές έννοιες του μέτρου, της αρμονίας και της συμμετρίας. Τόνισε ότι σε αντιδιαστολή προς την αρχαιοελληνική κοσμοθεωρία, στο επίκεντρο της οποίας βρισκόταν η έννοια του μέτρου στις σχέσεις του ανθρώπου με την κοινωνία και την φύση, ο σημερινός κόσμος χαρακτηρίζεται από εγκατάλειψη αυτού του ιδεώδους, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλες αντιθέσεις πλούτου και φτώχειας, σε ανεπάρκειες φυσικών πόρων και ανισορροπίες στο διεθνές σύστημα. Πρόσθεσε δε ότι η πολυπλοκότητα που διαμορφώνεται στις διεθνείς σχέσεις καθιστά εξαιρετικά επίκαιρη την μελέτη του έργου του Θουκυδίδη, η γνώση του έργου του οποίου διακρίνει τους πραγματικούς ηγέτες από τους πολιτικούς και εξηγεί πολλούς από
τους λανθασμένους τακτικούς και στρατηγικούς διεθνοπολιτικούς υπολογισμούς.
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο πρέσβης κ. Μαλλιάς παρέδωσε στον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ τιμητική πλακέτα για την αταλάντευτη υποστήριξη του στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο αμερικανικό Κογκρέσο. Ο κ. Μαλλιάς σημείωσε ότι σε συνάντηση που προηγήθηκε της εκδήλωσης του ενεχείρισε επιστολή της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία εξέφρασε στον κ. Μενέντεζ τις ευχαριστίες της Ελλάδας για την συνεπή στάση του κουβανικής καταγωγής αμερικανού γερουσιαστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.
Ένθερμο φίλο της Ελλάδας αποκάλεσε τον γερουσιαστή Μενέντεζ η πρόεδρος των εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη, ο οποίος μάλιστα προσκαλέστηκε να εισηγηθεί στη
γερουσία ψήφισμα για την αξία της ελληνικής γλώσσας.
Αποδεχόμενος την τιμητική πλακέτα ο γερουσιαστής Menendez ευχαρίστησε τον πρέσβη Μαλλιά για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, εκφράζοντας το θαυμασμό του για την διαχρονική συμβολή της ελληνικής κουλτούρας και γλώσσας στον εμπλουτισμό της αγγλικής και της ισπανικής γλώσσας και στην διαμόρφωση πανανθρώπινων ιδανικών που ενισχύουν τις σχέσεις των λαών. Υπογράμμισε δε ότι η ελληνική σκέψη διδάσκει ακόμη και σήμερα την αξία της ιστορικότητας, η οποία όπως αποδεικνύεται από την προπαγάνδα της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας και της ελληνικότητας της Μακεδονίας, σχετίζεται με τις έννοιες της γλώσσας, της εδαφικότητας και της περιφερειακής σταθερότητας.
Καταλήγοντας ο κ. Menendez τόνισε ότι θα σταθεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε φιλοδοξία της ΠΓΔΜ, αν δεν συμφωνήσει στην υιοθέτηση προσήκουσας ονομασίας με την Ελλάδα, ενώ επανέλαβε την προσήλωσή του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού.
Εκ μέρους της Ολυμπίας Σνόου την πλακέτα παρέλαβε ο συνεργάτης της Εβαν Ουίλιαμς. Στο γραπτό χαιρετισμό της, η κ. Σνόου ανέφερε «οι Αρχαίοι Έλληνες αναβάθμισαν το ορατόριο από το μέρος που γίνονταν οι διάφορες αφηγήσεις στο πρωταρχικό μέσο λήψης των πολιτικών και νομικών αποφάσεων», τονίζοντας ότι πέραν της εφεύρεσης της δημοκρατικής διακυβέρνησης, οι Έλληνες ανέπτυξαν το δώρο της «ενημερωμένης συζήτησης», το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα «ο ακρογωνιαίος λίγος της κοινωνίας μας, της διακυβέρνησης και της κουλτούρας μας».
Για όλους αυτούς τους λόγους, συνέχισε, «είναι πολύ κατάλληλο που συγκεντρωθήκατε εδώ για να υπογραμμίσετε και να προστατέψετε το μέσο δια μέσω του οποίου όλα αυτά τα άλματα μεταδόθηκαν διά μέσου των αιώνων, την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα. Χάρη στους εκπαιδευτικούς κι άλλους ηγέτες που βρίσκονται σ’ αυτό το δωμάτιο σήμερα, η υπερήφανη κληρονομιά αυτής της πραγματείας πέρασε στους απόγονους των αρχαίων αυτών καινοτόμων, τους οποίους εμείς ως Αμερικανοί βρίσκουμε στην καρδιά της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου, στις ΗΠΑ».
Αποδεχόμενη το βραβείο, η κ. Σνόου δεσμεύθηκε παραμείνει σταθερή υποστηρίκτρια των προσπαθειών «για ενημέρωση αλλά και διατήρηση της γλωσσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία συντηρεί όχι μόνο την ελληνική διασπορά, αλλά και κάθε τόπο που ευλόγησε με τη διαχρονική σοφία της».
Στο σύντομο χαιρετισμό της, λίγο πριν επιδώσει τις τιμητικές διακρίσεις, η συμπρόεδρος της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων του Κογκρέσου, Κάρολιν Μαλόνι έπλεξε το εγκώμιο του Ελληνισμού και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, κομμάτι της οποίας η ίδια αντιπροσωπεύει. Παράλληλα τόνισε ότι ολόκληρο το Καπιτώλιο είναι επηρεασμένο από την Ελλάδα, τη ροτόντα του οποίου φιλοτέχνησε πριν ενάμιση αιώνα ο ελληνικής καταγωγής γεννημένος στη Ρώμη, Κωνσταντίνος Μπρουμίδης. «Όλοι γνωρίζουμε ότι η έννοια της δημοκρατίας προήλθε από την Ελλάδα και της
είμαστε αιώνια ευγνώμονες», είπε.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε κι ο έτερος συμπρόεδρος της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων, Κώστας Μπιλιράκης, τονίζοντας τη σημασία να διατηρήσουμε την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα μας με όλα τα μέσα. Ιδιαίτερη μνεία ο κ. Μπιλιράκης έκανε στην προσφορά του ελληνισμού της εκλογικής του περιφέρειας – στο Κλίαργουοτερ της Φλόριδας – για τη δημιουργία σχολείων τσάρτερ. Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής εξήρε ιδιαίτερα την μεγάλη προσφορά του παλαίμαχου εκπαιδευτικού, Γεωργίου Πουμάκη – ενός από τους βραβευθέντες στην εκδήλωση – , ιδρυτή δύο σχολείων τσάρτερ της Φλόριδας, της πρώτης και της δεύτερης «Αθηναϊκής Ακαδημίας».
Previous Post Next Post

You Might Also Like