“Η λύση είναι δύσκολη”, λέει ο Άνθιμος

NATIONAL HERALD
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Η λύση είναι δύσκολη και εμάς μας πονάει γιατί πάει να κυριαρχήσει η άποψη του σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό και χωρίς να γίνει λόγος για την αναγνώριση της εθνότητας των Σκοπιανών. Η άποψη που κυριαρχεί στον λαό, σε όλον τον ελληνικό λαό, πλέον και στην έδρα της Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, είναι αυτή: Βάλτε όποιο όνομα θέλετε, αλλά το Μακεδονία είναι μόνον δικό μας και δεν διαπραγματεύεται», επεσήμανε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος το βράδυ του Σαββάτου αποδεχόμενος το Αριστοτέλειο Βραβείο του Συλλόγου Θεσσαλονικέων.

1103Παράλληλα, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα θέσει εκ νέου βέτο για την ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση εάν η ηγεσία των Σκοπίων δεν συναινέσει στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το θέμα του ονόματος.
Η τελετή απονομής του Αριστοτελείου Βραβείου στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο που διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου στο «Terrace on the Park» ο Σύλλογος Θεσσαλονικέων Νέας Υόρκης κατά κοινή ομολογία ήταν επιτυχημένη και κατάφερε να εκπέμψει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Το Βραβείο αυτό, όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του ο πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Θεσσαλονικέων, Θεόδωρος Μοσχοκάρφης, είναι το πρώτο που απονέμεται και το οποίο θεσπίστηκε για να επιβραβεύουν τους αγωνιστές για το Μακεδονικό και για την επίλυση του θέματος της ΠΓΔΜ.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε εκτενώς στον αγώνα του τιμωμένου για τα εθνικά μας δίκαια και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «κλήρος και λαός είμαστε ενωμένοι» και ότι «στο τέλος θα δικαιωθούμε στον τίμιο αγώνα που διεξάγουμε».
Η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, Νίνα Γκατζούλη, συνεχάρη τον κ. Μοσχοκάρφη και τα άλλα στελέχη των Θεσσαλονικέων για την απόφασή τους να τιμήσουν τον κ. Ανθιμο. Καλωσόρισε τον τιμώμενο και τον διαβεβαίωσε ότι «είμαστε στο πλευρό σας» και «συμμεριζόμαστε τις θέσεις σας».
Αναφερόμενη στο θέμα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπογράμμισε ότι «κάθε σύνθετη ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια» και ότι «αν και έμειναν λίγοι αυτοί που πιστεύουν και αγωνίζονται γι αυτό, εν τούτοις συνεχίζουν τον αγώνα και δεν πτοούνται».
Η γενική πρόξενος της Ελλάδας Αγη Μπαλτά υπογράμμισε ότι είμαστε όλοι εδώ για να ακούσουμε τα λόγια του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης που ήρθε για να μας θυμίσει τι είναι αληθινό. Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου, Ανδρέας Παναγιώτου, εξήρε την προσφορά του Συλλόγου Θεσσαλονικέων και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «υπηρετεί το όραμα του οικουμενικού Ελληνισμού» και ότι «οι Ελληνες της Αμερικής θα συνεχίζουν να αγωνίζονται για τα εθνικά μας θέματα».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θεώρησε αξιέπαινη την πρωτοβουλία των Θεσσαλονικέων, να τιμήσουν τον Μητροπολίτη Ανθιμο και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά του τιμωμένου τόσο ως μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως, όσο και ως μητροπολίτου Θεσσαλονίκης.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στους αγώνες του τιμώμενου για το θέμα του ονόματος και μεταξύ άλλων τόνισε πως «ό,τι κι αν κάνουν οι Σκοπιανοί η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει και ότι η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική».
Στη συνέχεια, ο κ. Μοσχοκάρφης με την βοήθεια πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του τιμώμενου.
Αποδεχόμενος το Βραβείο, ο Μητροπολίτης Ανθιμος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση και την τιμή που του έγινε και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «κυρίαρχο αίτημα όλων των Ελλήνων είναι η προάσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας, της Μακεδονίας και της καρδιάς της, της Θεσσαλονίκης».
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν θα εισέλθει σε λεπτομέρειες για το θέμα και κάλεσε τους ομογενείς να παραστούν στην πανομογενειακή συγκέντρωση που θα διοργανωθεί σήμερα, Δευτέρα, το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
Αναφέρθηκε στην 30ετή ποιμαντορία του στη Θράκη, στις προσπάθειες για την ειρηνική συμβίωση του Ελληνορθόδοξου και μουσουλμανικού πληθυσμού και στους αγώνες για την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών, επισημαίνοντας ότι προ τεσσάρων ετών όταν εκλέχτηκε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ήταν αρκετά προπονημένος για τα εθνικά θέματα, για το φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο.
Εξάλλου, μίλησε για την παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2005, διευκρινίζοντας ότι «χειροκρότησε το πλήθος, αλλά όχι οι πολιτικοί». Είπε επίσης, ότι κάθε Κυριακή στο κήρυγμά του αναφέρεται στο Μακεδονικό ζήτημα.
Αναφερόμενος στην αδιαλλαξία των Σκοπίων, υποστήριξε ότι δικαιώθηκαν οι απόψεις ότι οι Σκοπιανοί προσπαθούν ότι είναι δυνατόν να προλάβουν σχετικά με την τελευταία πρόταση Νίμιτς και με το ενδεχόμενο να μην μπορούν και πάλι να μπουν ούτε στο ΝΑΤΟ και ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιτίας του βέβαιου βέτο που θα ασκήσει η πατρίδα μας, εάν αυτοί δεν έχουν συναινέσει στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το θέμα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
«Η λύση είναι δύσκολη και εμάς μας πονάει γιατί πάει να κυριαρχήσει η άποψη του σύνθετου ονόματος με τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χωρίς να γίνει λόγος για την αναγνώριση της εθνότητας των Σκοπιανών.
Η άποψη που κυριαρχεί στον λαό σε όλον τον ελληνικό λαό πλέον και στην έδρα της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη, είναι αυτή: Βάλτε όποιο όνομα θέλετε, αλλά το Μακεδονία είναι μόνο δικό μας και δεν διαπραγματεύεται», είπε.
«Μεταφέρω τον εγκάρδιο χαιρετισμό Ορθοδοξίας και πίστεως ότι δεν θα μπορέσει κανείς να μας προσβάλει και να αμφισβητήσει εκείνα που μας ανήκουν και οι πρόγονοί μας διατήρησαν με αίμα και θυσίες. Ζήτω η Μακεδονία, ζήτω η Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Ανθιμος.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει η γραμματέας του Συλλόγου Θεσσαλονικέων Νάνσυ Μπίσκα. Κατά τη διάρκεια του δείπνου το ζεύγος Δημητρίου και Ελπίδας Μποζιρικίδη και η κ. Βίκυ Τζόλη απένειμαν υποτροφίες στους φοιτητές Γιώργο Σουρέλο και Παναγιώτα Τζωρτζή.
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Τυάνων, κ. Παϊσιος, ο Επίσκοπος Απαμείας κ. Βικέντιος, οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Αγη Μπαλτά και Ανδρέας Παναγιώτου, αντίστοιχα, η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης, Νίνα Γκατζούλη, οι πρώην πρόεδροι της Παμμακεδονικής Πάνος Σπηλιάκος και Σωτήριος Πρώιος, ο επίτιμος πρόεδρος του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών Ηλίας Νεοφυτίδης, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, των κοινοτήτων του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορόνα και των άλλων Μακεδονικών συλλόγων της Νέας Υόρκης.
Previous Post Next Post

You Might Also Like