Πρόγραμμα για την προώθηση της Ελληνικής γλώσσας στο Εκπαιδευτικό Σύστημα των Η.Π.Α.

20/03/2012 16:40 ΑΠΕ-ΜΠΕ του Π. Παναγιώτου Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Εθνικό Αναλυτικό Πρόγραμμα για τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως ξένης γλώσσας στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται να παρουσιασθεί στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Συμβουλίου Διδασκαλίας Νέων Γλωσσών (ACTFL), το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Φιλαδέλφεια.
Η σχετική πρωτοβουλία ελήφθη από τoν Οργανισμό Δασκάλων της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (MGLTA) και τον Ελληνικό Σύνδεσμο (Hellenic Link) σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς από το ACTFL, το Odyssey Charter School (Γουίλμινγκτον, Ντελαγουέαρ), το Delaware Department of Education, καθώς και από αμερικανικά πανεπιστήμια και σχολεία που διαθέτουν ελληνικά προγράμματα και την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών.
Η σχετική Επιτροπή Εργασίας συναντήθηκε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις του charter σχολείου ελληνικού ενδιαφέροντος «Οδύσσεια» στο Γουίλμινγκτον. «Οι φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες μαθαίνουν διάφορες γλώσσες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης», δήλωσε η June Phillips, επίτιμος πρύτανης του College of Arts & Humanities του κρατικού Πανεπιστημίου Weber και πρώην πρόεδρος του ACTFL.
H δρ Philips, η οποία συμμετείχε στις πρόσφατες εργασίες της Επιτροπής, ανέφερε επίσης ότι «η εκμάθηση ξένων γλωσσών στις ημέρες μας είναι υψηλότερη από ποτέ. Παρά τις διαφορές των γλωσσών, κοινός παρονομαστής τους είναι η πρωτοβουλία των Εθνικών Αναλυτικών Προγραμμάτων για την εκμάθηση ξένων γλωσσών κατά τον 21ο αιώνα».
Εθνικά Αναλυτικά Προγράμματα Γλωσσών στις ΗΠΑ λειτούργησαν για πρώτη φορά το 1996 και στο διάστημα που μεσολάβησε αναπτύχθηκαν τέτοια προγράμματα για 15 γλώσσες. «Στον κατάλογό μας θα προστεθεί τώρα η Νέα Ελληνική. Η ανάπτυξη του σχετικού αναλυτικού προγράμματος αφορά τους αρχάριους μέχρι τους πολύ προχωρημένους σπουδαστές της γλώσσας ανεξαρτήτως ηλικίας και σχολικής βαθμίδας», επισήμανε η δρ Philips, προσθέτοντας ότι «περιέχει επιπλέον στοιχεία ελληνικού πολιτισμού και πρόσβασης σε πηγές που επιτρέπουν στο σπουδαστή να διδαχθεί πώς οι Έλληνες εκφράζουν τη σκέψη τους για διεθνή θέματα κοινωνικού, οικονομικού και περιβαλλοντολογικού τομέα. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Επιτροπής στη Φιλαδέλφεια είναι ιδανική, καθώς η πόλη φέρει το ελληνικό όνομα της Αδελφικής Αγάπης».
Η Επιτροπή Εργασίας για την ανάπτυξη Εθνικού Αναλυτικού Προγράμματος συστήθηκε στη Βοστώνη το 2010 στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ACTFL και στηρίζεται από το Ίδρυμα «Έρικα και Θεόδωρος Σπυρόπουλος». Προεδρεύουσες της Επιτροπής είναι η δρ Βασιλική Τσίγκα-Φωτεινή και η δρ Εύα Πριονάς.
«Η διδασκαλία και η προώθηση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί προτεραιότητά μας», δήλωσε ο συντονιστής του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, προσθέτοντας: «Συγχαίρω τα μέλη της Επιτροπής, καθώς το έργο τους συμβάλλει στην προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας μέσα από την ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας».
Previous Post Next Post

You Might Also Like