Εξέπεμψε τα σωστά μηνύματα η παρέλαση της Νέας Υόρκης

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΤΡΙΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η παρέλαση της 7ης Απριλίου 2013 στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης υπήρξε μια από τις πιο μαζικές των τελευταίων ετών. Οι ομογενείς παρέλασαν με ενθουσιασμό και εξέπεμψαν τα σωστά μηνύματα. Η 5η Λεωφόρος λίγες ώρες πριν την παρέλαση έμοιαζε άδεια, ενώ οι σημαίες στις κολώνες ήταν ελάχιστες. Μετά τις δώδεκα το μεσημέρι όλοι οι
δρόμοι μεταξύ της Λεωφόρου Μάντισον και της 5ης Λεωφόρου, από την 61η οδό μέχρι και την 66η άρχισαν να κατακλύζονται από τα άρματα και από τα τμήματα.
Παντού αντηχούσαν εμβατήρια και πατριωτικά τραγούδια, ενώ η φιλαρμονική του Απογευματινού Σχολείου «Πλάτων» του Μπρούκλιν παιάνιζε μπροστά στο ξενοδοχείο «Πιερ» όπου
διεξαγόταν η δεξίωση. Λίγο πριν την εκκίνηση της παρελάσεως το άγημα της Προεδρικής Φρουράς δώρισε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδη και στον Αρχιεπίσκοπο τη σημαία της
Ακρόπολης. Τα κορίτσια που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ομορφιάς ξεδίπλωσαν τη σημαία και παρέλασαν με υπερηφάνεια εν μέσω χειροκροτημάτων.
Η εκκίνηση της παρέλασης παρουσίασε κάποια προβλήματα διότι πολλοί από τους επισήμους, όπως ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ και διευθυντής της Αστυνομίας Ρέι Κέλι, ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ ξεκίνησαν δύο τετράγωνα πιο κάτω από το ξενοδοχείο «Πιερ» και έτσι δημιουργήθηκαν κάποια κενά στην παρέλαση. Στην πορεία, όμως, και ειδικά μετά την παρέλαση του αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς καλύφθηκε η διαφορά και η παρέλαση απέκτησε ρυθμό και βηματισμό.
Η επιτροπή που έλεγχε την κυκλοφορία με επικεφαλής τον Κώστα Κατσάνο ενέτεινε τις προσπάθειες και γι’ αυτό όσο περνούσε η ώρα άλλο τόσο δυνάμωνε η παρέλαση. Οταν άρχισε η παρέλαση κυμάτιζαν οι γαλανόλευκες και οι αστερόεσσες και τα λάβαρα και η 5η Λεωφόρος έμοιαζε με ένα ποτάμι το οποίο κυλούσε ορμητικά, ενώ τα εμβατήρια και η ελληνική μουσική προετοίμαζαν τους θεατές για το θέαμα που ανέμεναν από νωρίς να αντικρύσουν.
Οι εκφωνητές της παρέλασης Πέτρος Φουρνιώτης, Δημήτρης Φίλιος, Τάκης Βάσος, Νάνσυ Μπίσκα και Ανθούλα Κατσιματίδη έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην τόνωση του
ενθουσιασμού και οι παρελαύνοντες και ειδικά η νέα γενιά ανταπέδιδαν ζητωκραυγάζοντας
για την 25η Μαρτίου, για την Ομογένεια, για την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς επίσης και για τα εθνικά μας θέματα. Κάθε άρμα και κάθε φορέας είχε τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία έδεναν με τα χαρακτηριστικά των υπολοίπων και δημιουργούσαν ανεπανάληπτες σκηνές και προέβαλαν το μεγαλείο της Ελλάδας, του Ελληνισμού και τα επιτεύγματα της Ομογένειας.
Στην παρέλαση συμμετείχαν για μια ακόμη φορά και οι Αρμένιοι οι οποίοι είχαν ως κεντρικό σύνθημα την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ποντίων και των
Ασσυρίων. Την ώρα που ξεκίνησε η παρέλαση στο πεζοδρόμιο της νότιας πλευράς της 5ης Λεωφόρου (που συνορεύει με το Σέντραλ Παρκ, κυκλοφόρησε σχεδόν αθόρυβα μια ομάδα νέων ομογενών με τις φανέλες με τα σύμβολα της Χρυσής Αυγής, ενώ στις πλάτες τους αναγράφονταν ο Πυρήνας της Χρυσής Αυγής για τη Νέα Υόρκη.
Αξιολόγηση της παρέλασης
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Ηλίας Τσεκερίδης, απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνικού Κήρυκα» σχετικά με την επιτυχία της παρέλασης, επεσήμανε: «Η σημερινή είναι μια μεγάλη μέρα για την Ομογένεια, για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η σημερινή ήταν διπλά συγκινητική διότι η Προεδρική Φρουρά μας δώρισε την σημαία της Ακρόπολης και την οποία την έφεραν με καμάρι τα κορίτσια που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της ‘Μις Ανεξαρτησία’. Αυτά τα κορίτσια είναι προνομιούχα διότι είναι τα πρώτα που παρέλασαν με αυτή την τεράστια και ιστορική σημαία».
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή, είπε: «Είμαι κάτι παραπάνω από ευχαριστημένος. Διανύσαμε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τον τελετάρχη Γιώργο Βενιζέλο ολόκληρη τη Λεωφόρο και μείναμε έκπληκτοι όταν είδαμε ότι σε όλη τη διαδρομή υπήρχαν θεατές που χαιρετούσαν και επαινούσαν τα τμήματα που παρήλαυναν. Ο καιρός ήταν υπέροχος και ώθησε τον κόσμο να έρθει στην 5η Λεωφόρο». Ο κ. Τάσος Μάνεσης, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας και υπεύθυνος της δεξίωσης στο ξενοδοχείο «Πιέρ», επεσήμανε: «Σήμερα μας ευλόγησε ο Θεός. Εχουμε μια καταπληκτική ημέρα και η Πέμπτη Λεωφόρος είναι γεμάτη και αυτό είναι προς τιμή μας».
Ερωτηθείς για τον ενθουσιασμό και τη συμμετοχή, είπε: «Η συμμετοχή είναι μεγάλη, όχι τόσο λόγω του καιρού, αλλά κυρίως λόγω του γεγονότος ότι λειτούργησαν τα αντανακλαστικά των ομογενών και θέλησαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη για την Ελλάδα και την Κύπρο». Ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και συνάμα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής επεσήμανε: «Νομίζω έχει πολύ κόσμο, πολύ περισσότερο από πέρσι. Υπάρχει περισσότερος ενθουσιασμός. Στην αρχή της παρέλασης υπήρξαν κάποια προβλήματα τα οποία οφείλουμε να τα ξεπεράσουμε του χρόνου».
«Ο κόσμος κατέβηκε και εξέφρασε την αλληλεγγύη στην Ελλάδα και στην Κύπρο και την αφοσίωσή του στα ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας», συμπλήρωσε.
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος είπε ότι «με πολλή συγκίνηση παρακολουθώ την Ομογένεια και ειδικά τα παιδιά μας να παρελαύνουν. Αισθάνομαι υπερήφανος που ως ποιμενάρχης αυτής της μεγάλης και δυναμικής Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης μου δίδεται η ευκαιρία να αναφωνήσω μαζί με όλη την Ομογένεια ‘Ζήτω η Ελλάς’, ‘Ζήτω η Κύπρος’, ‘Ζήτω η Αμερική’ και με τη χάρη του Θεού να ζήσουμε στιγμές χαράς για την απελευθέρωση της Κωνσταντινουπόλεως, την ελευθερία της Κύπρου μια για πάντα».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης, Τάσος Ευστρατιάδης, επεσήμανε: «Ο Ελληνισμός κατέβηκε ενωμένος στην 5η Λεωφόρο για να γιορτάσει μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του έθνους μας και να εκφράσει τη συμπαράσταση προς την Ελλάδα και την Κύπρο».
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή, υπογράμμισε πως «είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την συμμετοχή των ομογενών και ειδικά από τη Νέα Ιερσέη. Εφέτος μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι από τη Νέα Ιερσέη είχαμε περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη φορά».
Ο κ. Μάρκος Μαρινάκης, ένας από τους χορηγούς που τιμήθηκαν κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου στο «Χίλτον», είπε: «Η παρέλαση είναι επιτυχημένη και η επιτυχία της αποτελεί την καλύτερη έκφραση της αγωνίας των ομογενών για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και αναπτερώνει τις ελπίδες ότι θα συνεργαστούμε για το καλό της Ομογένειας, της Ελλάδας και της Κύπρου».
Οσον αφορά τον αριθμό των ομογενών που παρέλασαν και των θεατών ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι ήταν αισθητά περισσότεροι και οι θεατές. «Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο τελετάρχης της παρελάσεως Γιώργος Βενιζέλος και οι άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι περπάτησαν μέχρι και την 79η Οδό και ο κόσμος τους χειροκρότησε και έμειναν ενθουσιασμένοι». «Η φετινή παρέλαση είναι πιο καλή και πιο μαζική. Υπάρχει περισσότερη ζωντάνια και σε αυτό συνέβαλε και ο ανοιξιάτικος καιρός», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.
Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Δημήτρης Καλαμαράς, ανέφερε ότι «σήμερα είναι μια καταγάλανη και υπέροχη ημέρα για τον Ελληνισμό. Η παρέλαση μας παρέχει τη δυνατότητα να πανηγυρίσουμε για την κληρονομιά μας και να ευχηθούμε για ένα καλύτερο και ευτυχές μέλλον για την Ελλάδα και την Κύπρο μας. Σήμερα αποδείξαμε ότι όλοι μαζί, ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε κάθε στόχο». Κληθείς να βαθμολογήσει την παρέλαση, είπε: «Εγώ κάθε χρόνο την βαθμολογώ με τον βαθμό δέκα της κλίμακας δέκα».
Ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαράφογλου, ο οποίος παρακολουθούσε την παρέλαση στο τέλος περίπου της διαδρομής, τόνισε: «Η παρέλαση είναι πάρα πολύ ωραία, ο καιρός είναι απίθανος και όσοι δεν κατάφεραν να έρθουν έχασαν. Πρέπει όλοι την ημέρα της παρελάσεως να είμαστε εδώ και να παρελαύνουμε ενωμένοι». Ερωτηθείς γιατί επέλεξε αυτό το σημείο, είπε «Εδώ αισθανόμαστε σαν ακρίτες. Πρέπει τα παιδιά μας και όλοι οι παρελαύνοντες μέχρι την 79η Οδό να έχουν παρέα και να τους ενθαρρύνουμε».
Ο πρόεδρος του Ταμείου Κυπριοπαίδων, Σάββας Τσίβικος, είπε ότι «υπάρχει ενθουσιασμός, η συμμετοχή είναι μεγάλη και αυτό αν μη τι άλλο έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ο θεσμός αυτός είναι αναγκαίος και χρήσιμος και πρέπει να διαιωνιστεί. Χρειαζόμαστε να βρισκόμαστε καθημερινά ο ένας δίπλα του άλλου ειδικά τώρα που η Ελλάδα και η Κύπρος περνούν τη σκληρότερη δοκιμασία των τελευταίων δεκαετιών. Ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι η μόνη ελπίδα για την Ελλάδα και την Κύπρο».
Κληθείς να βαθμολογήσει την παρέλαση, επεσήμανε: «Υπάρχει αρκετός παλμός και μπορεί να πω ότι είχα πολλά χρόνια να δω τόσο πολύ κόσμο να παρελαύνει με υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα και να εκπέμπει τα σωστά μηνύματα προς την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, την Ελλάδα και την Κύπρο». Ο Σταύρος Αντωνακάκης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου της Νότιας Νέας Ιερσέης, υπογράμμισε πως «η παρέλαση ήταν καταπληκτική. Οπως πάντα ερχόμαστε στην 5η Λεωφόρο να δώσουμε το παρών και να διαδηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε τη γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις και να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την Κύπρο».
«Υπήρχε ενθουσιασμός και παλμός. Τα παιδιά μας βίωναν ανεπανάληπτα συναισθήματα όταν έντυναν τις φουστανέλες και όταν επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και ειδικά όταν παρέλασαν στην 5η Λεωφόρο. Υπήρχε επίσης παλμός και η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Εφέτος υπήρξαν περισσότεροι θεατές από κάθε άλλη χρονιά», τόνισε ο κ. Νίκος Ανδριώτης, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
Ερωτηθείς για την αναγκαιότητα αυτού του θεσμού, επεσήμανε ότι «ο θεσμός αυτός είναι αναγκαίος, χρήσιμος για όλους διότι μας παρέχει τη δυνατότητα να τιμήσουμε τους ήρωες και τους πρωτοπόρους μετανάστες που μερίμνησαν για τη δημιουργία μιας τεράστιας υποδομής και των θεσμών που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της ελληνικής συνείδησης και στη διατήρηση της γλώσσας, των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων». Αναφερόμενος στο έργο της Επιτροπής Παρελάσεως, τόνισε ότι ήταν αξιόλογο, διότι κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ομογενών για την παρέλαση και για να ενισχύσουν το ταμείο της.
«Αν και η παρέλαση ήταν μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών, εν τούτοις δεν κατάφερε να ξεπεράσει το αιώνιο πρόβλημα που σχετίζεται με τον ρυθμό της παρελάσεως και την απόσταση μεταξύ των τμημάτων, των αρμάτων», επεσήμανε ο κ. Ανδριώτης. Παράλληλα, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το γεγονός ότι το επίσημο δείπνο στο «Χίλτον» έγινε εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα.
«Εμείς αυτές τις ημέρες τιμούμε τους ήρωες της Επαναστάσεως και όλους εκείνους τους αφανείς ήρωες που στα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς με τα κρυφά σχολεία και τους αγώνες κατάφεραν να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα και δεν εξισλαμίστηκαν. Και ο καλύτερος τρόπος να τους τιμήσουμε είναι να εκμεταλλευτούμε την ελευθερία που μας παρέχει η Αμερική για να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την ελληνική γλώσσα και τις παραδόσεις», κατέληξε ο κ. Ανδριώτης.
Previous Post Next Post

You Might Also Like