Από το Hicksville η 20χρονη Μις Ανεξαρτησία

March 6, 2011 by Greek News
Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου, Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος
Μια ευχάριστη έκπληξη είχε για τους γονείς της, Θεοφάνη και Αναστασία, η 20χρονη Αλεξάνδρα Κάβουρα, όταν τους μίλησε στο τηλέφωνο το βράδυ του Σαββάτου, καθώς αποχωρούσε από το Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.
Είχε μόλις στεφθεί «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία» για το 2011 σε μια πανηγυρική εκδήλωση που με επιτυχία διοργάνωσε η Πολιτιστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 190 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το 1821.
«Είναι μεγάλη τιμή μου να αντιπροσωπεύω την ελληνοαμερικανική κοινότητα σ’ αυτή τη σημαντική μέρα Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους, και ιδιαίτερα τους γονείς μου που μου έδωσαν τα θεμέλια να γίνω αυτή που είμαι σήμερα», τόνισε σε δηλώσεις της αμέσως μετά την στέψη της από την κάτοχο του τίτλου για το 2010, Αννα Χελιώτη, η οποία της παρέδωσε μαζί με το στέμμα και τον σχετικό μανδύα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης απένειμε στην κ. Κάβουρα το βραβείο που συνοδεύει τον τίτλο της «Μις».
Την απονομή στην Α’ Επιλαχούσα Μαρία Βιτετζάκη, η οποία κατάγεται από τα Χανιά, έκανε ο Ά Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωνσταντής Λαμπράκης, ενώ στη Β´ Επιλαχούσα, Κωνσταντίνα Σερμπερούδη, ο Ταμίας Χρήστος Βουρνάς.
Στις υπόλοιπες κοπέλες δόθηκε ο τίτλος με βάση τον τόπο καταγωγής τους: «Μις Αθήνα» αναδείχθηκε η Μαρία- Σοφία Γκούση, «Μις Κεφαλλονιά» η Μαρία Κεκάτου, «Μις Διαπόντιοι Νήσοι» ( Μαθράκι, Οθωνοί, Ερείκουσα) η Ουρανία Μάστορα, «Μις Δωδεκάνησα» η Ολγα Φυλακούρη, «Μις Επτάνησα» η Σίνα Μάνεση, «Μις Ερείκουσα» η Αντζελα Κολοτούρη, «Μις Καλαμάτα» η Αλεξάνδρα Καρύγιαννη, «Μις Κάσος» η Χριστίνα Βρεττού, «Μις Λέρος» η Κατερίνα Αράπη, «Μις Νάυπακτος» η Βικτώρια Κατέχη, «Μις Οθωνοί» η Κρίστεν Μάστορα, «Μις Σπάρτη» η Ελένη Κατέχη, και «Μις Θεσσαλονίκη» η Αθανασία Θραψίμη.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κρατήσουμε και τη γλώσσα και τη θρησκεία μας και από μικρή θυμάμαι πήγαινα στην παρέλαση με το ελληνικό σχολείο και μετά με το φοιτητικό σύλλογο και αργότερα θέλω να πηγαίνω και τα δικά μου παιδιά στην παρέλαση», πρόσθεσε η Αλεξάνδρα Κάβουρα, σημειώνοντας επίσης πως «η εθελοντική εργασία είναι πάρα πολύ σημαντική για να συνεχιστεί η παρουσία του Ελληνισμού εδώ»
Γεννημένη στην Νέα Υόρκη, με καταγωγή απο Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Αλεξάνδρα Κάβουρα είναι φοιτήτρια Αγγλικής Φιλολογίας στο Queens College και σκοπεύει να συνεχίσει τις σπουδές της στη Νομική. Φοίτησε στο απογευματινό σχολείο της ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Αγίας Τριάδας του Χίκσβιλ στο Λονγκ Αιλαντ, όπου είναι ενεργό μέλος μαζί με την οικογένειά της, έχοντας διδάξει μάλιστα, κατά το παρελθόν, και στο κατηχητικό της σχολείο. Μιλάει άπταιστα ελληνικά, κατέχει δε το δίπλωμα για το 4ο Επίπεδο Ελληνομάθειας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως και και το Βραβείο Αριστείας των «Τριών Ιεραρχών» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, καθώς έλαβε άριστα στην Εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας –Regents, τη χρονιά που διαγωνίστηκε.
Είναι αντιπρόεδρος του ελληνικού φοιτητικού Συλλόγου «Ικαρος» στο Queens College και φέτος συμμετέχει και στη Βουλή του πανεπιστημίου, ενώ εργάζεται εθελοντικά για το New York Public Interest Research Group, μια κοινωφελή οργάνωση που προωθεί εκπαιδευτικά, ανθρωπιστικά και περιβαλλοντικά θέματα, θέματα υγείας, προστασίας του καταναλωτή κλπ.
Ηταν δε μια από τις μόλις τρεις υποψήφιες που απάντησαν όλες τις ερωτήσεις στα ελληνικά, και μάλιστα σωστά την πρώτη ερώτηση σε κάθε κατηγορία –Ιστορία και Θρησκευτικά- που είχε μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας και ελάμβανε 15 μονάδες. Κατά την εισαγωγή, μιλώντας για τον εαυτό της, -κάτι που επίσης βαθμολογήθηκε φέτος κια μάλιστα με το 20% του τελικού βαθμού», τόνισε ότι σκοπός της είναι να βοηθήσει όσο μπορεί την Ελληνική Ομογένεια.
Η δε απάντησή της στην ερώτηση κρίσης, -το 20% του αποτελέσματος- για το «ποιες οι αρνητικές και θετικές συνέπειες από τη μετανάστευση των Ελλήνων στις ΗΠΑ» χειροκροτήθηκε θερμά από όλους τους παρισταμένους.
«Ορισμένοι έχουν χάσει την κουλτούρα τους και πιστεύω ότι πρέπει κανείς να ξέρει από πού έρχεται, για να ξέρει προς τα ποια κατεύθυνση πάει στη ζωή. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κρατήσουμε τη θρησκεία μας και τον πολιτισμό μας, αλλά μερικοί το έχουν χάσει. Αυτό είναι αρνητικό. Ενα πολύ ευχάριστο πράγμα είναι ότι εδώ έχουμε πολλές ευκαιρίες τις οποίες ίσως να μην είχαμε στην Ελλάδα και ειδικά εδώ στη Νέα Υόρκη ερχόμαστε σε επαφή με πολλές άλλες κουλτούρες και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό», είπε.
Η εμφάνιση των κοριτσιών με βραδυνό φόρεμα έκρινε το 30% της συνολικής βαθμολογίας τους.
«Είσαι η πρώτη «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία» που εκλέγεται κατά τη θητεία μου», της είπε με αγάπη και έντονη τη συγκίνηση η υπεύθυνη –για πρώτη φορά φέτος- του διαγωνισμού Αυγερινή Κατέχη.
Την ικανοποίησή του για τον φετινό διαγωνισμό εξέφρασε ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής Αθανάσιος Αρώνης.
«Εκείνη η μέρα ήταν η αρχή μιας εξαιρετικής εμπειρίας για μένα», τόνισε στο χαιρετισμό της η «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2009», Κατερίνα Τριανταφύλλου, αναφερόμενη στις δική της εμπειρία από το διαγωνισμό, όπως και η «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2010» Αννα Χελιώτη, η οποία τόνισε ότι «γνωρίζοντας την καταγωγή μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά, μαθαίνουμε καλύτερα το παρών και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι στο μέλλον».
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Ευάγγελος Κυριακόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «διαγωνισμό ελληνικής ομορφιάς, πνεύματος και λεβεντιάς», και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης.
Μια ακόμη καινοτομία του φετινού διαγωνισμού ήταν η διανομή μαζί με το ενημερωτικό φυλλάδιο για τις ερωτήσεις, μιας καρτέλας στην οποία οι παριστάμενοι καλούνταν να σημείωσουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το διαγωνισμό και να κάνουν υποδείξεις για βελτιώσεις στην Επιτροπή.
Την Επιτροπή Κριτών αποτελούσαν οι: Χρήστος Βουρνάς, Δημήτριος Καλαμαράς, Μανώλης Κουρουπάκης, Ευάγγελος Κυριακόπουλος, Ελλη Μελέμη, Νάνσυ Μπίσκα, Σοφία Στρουμπάκη, Βασίλειος Σφυρόερας, Κατερίνα Τριανταφύλλου και Αυγερινή Φάζιο.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασαν η εκπαιδευτικός Αυγερινή Κατέχη, η κ. Μαρία Μαντά και η κ. Νομική Θεοδοσίου.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like