Ολοκληρώθηκε το 68ο συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α.

Greek News
Νέα Υόρκη.- Με την επανεκλογή του υπάτου συμβουλίου και του προέδρου της οργάνωσης, το Σάββατο, ολοκληρώθηκαν στη Νέα Υόρκη οι εργασίες του 68ου συνέδριου της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ικανοποίηση στις τάξεις των στελεχών της οργάνωσης, καθώς πληροφορίες για κινήσεις με στόχο το να προωθηθεί άλλη υποψηφιότητα (από τη Βαλτιμόρη), είχε προκαλέσει αναταραχή. Πρόεδρος είναι ο Δημήτρης Χατζής, αντιπρόεδρος ο Χαράλαμπος Σταθόπουλος, ΓΓ Θωμάς Ρήγας και ταμίας Σοφία Στρουμπάκη.
Πλην των εκλογών, οι εργασίες του Σαββάτου περιλάμβαναν αναφορές των μελών της εκτελεστικής επιτροπής, το ταμία, του γραμματέα και του αντιπροέδρου, καθώς και συνεδριάσεις των επιτροπών του συνεδρίου. Το απόγευμα μίλησε ο ειδικός μελετητής και αναλυτής θεμάτων των Νότιων Βαλκανίων, Μάρκους Τέμπλαρ, με θέμα: «Φόβος, τιμή, ιδιοτέλεια». Ενώ το βράδυ έλαβε χώρα το επίσημο δείπνο του συνεδρίου.
Παρουσιάστηκε επίσης ειδικό αφιέρωμα στον πρώην υπουργό Βορείου Ελλάδος Νικόλαο Μάρτη, καθώς το όνομά του ταυτίστηκε με την προσφορά στην πατρίδα και τον αγώνα για την ανάδειξη της πλαστογράφησης της ιστορίας της Μακεδονίας.
Ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος ήταν κύριος ομιλητής στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου, το βράδυ της Πέμπτης, που έγινε με την στήριξη του Ιδρύματος «Έρικα και Θεόδωρος Σπυρόπουλος», στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στο Μανχάταν και η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Ο κ. Δημόπουλος, με τη βοήθεια φωτεινών διαφανειών, έκανε «οδοιπορική περιήγηση» στην ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, σε αξιοθέατα και μνημεία περιοχών του Δήμου του, αναδεικνύοντας τη «μοναδικότητα της αιώνιας ομορφιάς, ενός ευλογημένου και δοξασμένου τόπου».
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, συνεχάρη τους ομογενείς για το έργο και τη «συνεχή στήριξή» τους στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στο θέμα της «ονομασίας», τόνισε ότι η χώρα μας συμμετέχει με «καλή διάθεση» στις συνομιλίες και ότι εντός των προσεχών εβδομάδων ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, θα επισκεφθεί την Ελλάδα, «προερχόμενος από το βόρειο γείτονά μας».
Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, Δημήτρης Χατζής, μεταξύ άλλων, είπε ότι «προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε περισσότερους νέους ώστε η Παμμακεδονική να συνεχίσει το ιστορικό της έργο και την αποστολή της, δίνοντας πρωταρχική σημασία στην υπεράσπιση του ονόματος και της ιστορίας της Μακεδονίας. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να ενημερώσουμε σωστά τους συμπατριώτες μας στην Αμερική για την αλήθεια της Μακεδονίας». Ο φιλέλληνας συγγραφέας Σαμ Τσέκουας αναφέρθηκε στον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, επισημαίνοντας την ανάγκη για «συστράτευση όλων» ώστε να δημιουργηθούν «πυρήνες διατήρησης» της ελληνικής γλώσσας και κληρονομιάς. «Αργοπορούμε και χάνουμε πολύτιμο χρόνο» τόνισε, προσθέτοντας ότι «ο Ελληνισμός είναι δώρο Θεού». Ο κ. Τσέκουας, ο οποίος κατάγεται από τη Νιγηρία και έχει σπουδάσει οδοντιατρική στη Θεσσαλονίκη, σκοπεύει να δημιουργήσει ελληνικά σχολεία στην Αφρική, όπως ειπώθηκε.
Για το «σημαντικό έργο» της Παμμακεδονικής, για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας φορέων στην Ελλάδα με τις ομογενειακές οργανώσεις με σκοπό την προώθηση των «κοινών στόχων», καθώς και για το συντονισμό με σκοπό την καλύτερη προβολή τουριστικών και εθνικών θεμάτων της Ελλάδας στην Αμερική, μίλησαν επίσης ο διευθυντής του ελληνικού Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας στη Νέα Υόρκη, Νίκος Παπακωνσταντίνου, η διευθύντρια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στις ΗΠΑ, Γρηγορία Καματερού και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Λιτοχωριτών «Όλυμπος», Δημήτρης Δαβιώτης, οι οποίοι κάλεσαν τους ομογενείς να επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα και ειδικότερα τη Μακεδονία.
Στην εκδήλωση διαβάστηκε γραπτό μήνυμα του τέως συντονιστή της περιφέρειας του ΣΑΕ ΗΠΑ, Θεόδωρου Σπυρόπουλου, με συγχαρητήριες ευχές για την μέχρι τώρα προσφορά της Παμμακεδονικής στα ομογενειακά δρώμενα.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η εκπαιδευτικός Νάνσυ Μπίσκα, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία του φετινού συνεδρίου της Παμμακεδονικής και στους «επιλεγμένους ομιλητές».
Σε ανακοίνωση του συμβουλίου της Παμμακεδονικής για το συνέδριο αναφέρεται ότι «σεβόμενοι τα 78 χρόνια ιστορίας και αδιάλειπτου αγώνα της Παμμακεδονικής Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στο συνέδριό μας θα στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις. Γι αυτό, ιδιαίτερη έμφαση στις εργασίες του συνεδρίου θα δοθεί στις νεότερες γενεές των Μακεδόνων, στους εκπροσώπους των οποίων θα δώσουμε το βήμα για να καταθέσουν τις σκέψεις, τις προτάσεις και το όραμά τους για το μέλλον της ιστορικής μας οργάνωσης».
Στο συνέδριο της Παμμακεδονικής συμμετείχαν αντιπρόσωποι από πολλές περιοχές των ΗΠΑ. Πρόεδρος της διοργανωτικής επιτροπής ήταν ο Ηλίας Νεοφυτίδης, ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του «Μακεδονικού Σπιτιού» στη Νέα Υόρκη.
Previous Post Next Post

You Might Also Like