Προγράμματα της ΕΡΤ για την Ομογένεια

Πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών στο Μπρούκλιν
Του Σταύρου Μαρμαρινού, Εθνικός Κήρυκας, Έκδοση 4ης Οκτωβρίου 2006
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρατική τηλεόραση της γενέτειρας (ΕΡΤ) ενδιαφέρεται να κάνει εκπομπές εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τα παιδιά της Oμογένειας. Παράλληλα, ετοιμάζει ένα πρόγραμμα, στο οποίο ομογενείς αφηγούνται προσωπικές τους ιστορίες. Για το πρώτο οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, ανοικτή συζήτηση με γονείς, και δασκάλους την περασμένη Πέμπτη στις εγκαταστάσεις του «Ηellenic Classical Charter» του Μπρούκλιν.
IL2H1585  IL2H1588 IL2H1595 IL2H1596 IL2H1598 IL2H1604  IL2H1612 IL2H1616 IL2H1617 IL2H1620 IL2H1624 IL2H1630
Κύριος ομιλητής ήταν ο γενικός διευθυντής της τηλεόρασης της ΕΡΤ, Κώστας Σπυρόπουλος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να μιλήσει και με μαθητές. Το συντονισμό της συζήτησης είχε η δημοσιογράφος Νάνσυ Μπίσκα. Μιλώντας ο κ. Σπυρόπουλος στο προ ημερών 17ο ετήσιο συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου στους Δελφούς, είχε ζητήσει από αυτό συνεργασία στην καταγραφή των απόψεων της Ομογένειας στο θέμα της διδασκαλίας της Ελληνικής, προκειμένου η ERT-SAT να φιλοξενήσει σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, συνεχάρη την ΕΡΤ και τον γενικό διευθυντή της τηλεόρασης για την πρωτοβουλία αυτή και υποσχέθηκε να σταθεί αρωγός στην υλοποίησή της. Σε δηλώσεις του προς τον «Εθνικό Κήρυκα», ο κ. Κώστας Σπυρόπουλος τόνισε: «Θέλαμε να κάνουμε ένα διάλογο με τους ομογενείς, με τους δασκάλους, με τους γονείς, με εκπροσώπους της Ομογένειας και ιδιαίτερα με το Εθνικό Συμβούλιο, για να ακούσουμε τι είδους πρόγραμμα για την ελληνική γλώσσα θα ήθελαν οι ομογενείς και κρίνουν οι εκπαιδευτικοί από την εμπειρία τους ότι θα είναι αποδοτικό».
Ο κ. Κώστας Σπυρόπουλος πρόσθεσε ότι το συμπέρασμα από την ανοιχτή συζήτηση ήταν ότι, πρώτον, πρέπει ο κοινός στόχος να είναι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Δεύτερον, ότι αυτό το πρόγραμμα δεν πρέπει να εκπέμπει διδακτισμό, γιατί διαφορετικά, δεν θα πείσει και τρίτον, ότι πρέπει να είναι πρόγραμμα της αξίας άλλων ομοειδών προγραμμάτων που τα ελληνόπουλα βλέπουν στην αμερικανική τηλεόραση. «Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, μέχρι να φτάσουμε να διευκρινίσουμε το στόχο», είπε ο κ. Σπυρόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι ο πρόεδρος της ΕΡΤ έχει αποφασίσει να απευθυνθεί σε ειδικούς της εκπαίδευσης, της γλώσσας, της γλώσσας ως δεύτερης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα χρήσιμο πρόγραμμα. Οπωσδήποτε, τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος, το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να έχει τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών και να αποτελέσει και ένα εργαλείο για τη δουλειά τους.Τα προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας της ΕΡΤ θα μπορούν οι θεατές της, να τα κάνουν αντίγραφα και να τα χρησιμοποιούν οπουδήποτε.
Μιλώντας, εξάλλου, στον «Ε.Κ.» ο γενικός διευθυντής τηλεοράσεως της ΕΡΤ για την άλλη σειρά εκπομπών με αφηγήσεις προσωπικών ιστοριών είπε ότι υπάρχει ήδη συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, η οποία οργανώνει τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, ένα σεμινάριο για να εκπαιδεύσει τους εθελοντές πώς θα παίρνουν συνεντεύξεις. Εχει ήδη αρχίσει το πιλοτικό στάδιο και η ΕΡΤ έχει ήδη ένα πρώτο υλικό. «Από όλες τις γωνιές και της Ομογένειας και της Ελλάδος, που έχουν μάθει γι’ αυτήν την πρωτοβουλία, έχουμε πάρει κλήσεις ‘ελάτε με την κάμερα να σας πούμε’”, είπε ο κ. Σπυρόπουλος. «Στο χώρο της Ομογένειας, χρειαζόμαστε ένα φυσικό δίκτυο συλλογής των μαρτυριών, που είναι οι σύλλογοι, οι ομοσπονδίες και το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ από την άλλη πλευρά η τηλεόραση θα εξηγεί πώς γίνεται αυτό και θα προβάλλει τις πρώτες μαρτυρίες».
Ο κ. Σπυρόπουλος συμπλήρωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία και θα την υποστηρίξει να διαδοθεί. Θα συσταθούν δε και σημεία υποδοχής των κασετών από το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο. «Θέλουμε να παρακινήσουμε τον παππού να τα πει στον εγγονό, το θείο στον ανεψιό, και τον πατέρα στο γιο, ώστε να το φτιάξουν το βίντεο οι ίδιοι», είπε ο γενικός διευθυντής τηλεόρασης της ΕΡΤ. «Και αν αυτό δεν θα είναι τέλειο, όπως ένα επαγγελματικό, θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία μέσα στις οικογένειες και στις κοινότητες».
Οι μεταδόσεις υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν από το Φεβρουάριο. Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα σταλούν στο Εθνικό Συμβούλιο και στις κατά τόπους οργανώσεις οδηγοί για τη λήψη των συνεντεύξεων.
 
Previous Post Next Post

You Might Also Like