Διάλεξη «Γνώθι Σαυτόν» του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σύνθεσις»

Του Δημήτρη Τσάκα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η διάλεξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σύνθεσις» (Synthesis Cultural Foundation, Inc), που διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 7 Δεκεμβρίου 2018, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια. 
Η διάλεξη είχε ως κεντρικό θέμα «Γνώθι Σαυτόν: Η Ελληνική γλώσσα ο δρόμος που οδηγεί στην Α-λήθεια» και κατά κοινή ομολογία αποτέλεσε μια όαση. Η καθηγήτρια Νάνσυ Μπίσκα και η συγγραφέας Αλεξάνδρα Τσόλκα οι οποίες έχουν ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία και την  τηλεόραση εξέπληξαν το κοινό με το οπτικοακουστικό υλικό το οποίο αξιοποίησαν για να εμβαθύνουν στην ετυμολογία των όρων και να προβάλλουν το ρόλο της ελληνικής γλώσσας ως μητέρα των γλωσσών και συνάμα στο ρόλο της στην καλλιέργεια της αυτογνωσίας.
Η διάλεξη συνοδεύτηκε με την έκθεση βιβλίου, τα έργα ζωγραφικής της Αργυρώς Αγελαράκη, της Ευτέρπης Γιατράκη -Φραγκιαδουλάκη και του Γιάννη Νομικού. Ο δημοφιλής κιθαρωδός Σεραφείμ Λάζος ερμήνευσε αριστουργήματα του ελληνικού πενταγράμμου και δικά του τραγούδια.
Η πρόεδρος του Ιδρύματος Χριστίνα Κωστάκη στην εναρκτήρια ομιλία αναφέρθηκε στους στόχους του Ιδρύματος και τόνισε ότι προέχει η προβολή του ελληνικού πολιτισμού και η στήριξη του ελληνοαμερικανικού πολιτισμού, διότι η ομογένεια δεν είναι απλά και μόνο φορέας ενός λαμπρού πολιτισμού, αλλά και παραγωγός του δικού της πολιτισμού.
Αναφερόμενη στην εκδήλωση επεσήμανε ότι συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου. «Στόχος μας είναι η διοργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων και η ενίσχυση του φιλανθρωπικού μας έργου», επεσήμανε η κ Κωστάκη εστιάζοντας την προσοχή της στον έρανο για την ενίσχυση του σχολείου του Σοχού.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να συνδράμουμε ένα σχολείο στη γενέτειρα να αποκαταστήσει την κτιριακή του υποδομή. Το σχολείο χτίσθηκε το 1988 και από τότε δεν έγινε καμία συστηματική παρέμβαση. Ο προϋπολογισμός των αναγκαίων επισκευών ανέρχεται στις 37.000 ευρώ αλλά θα είμαστε ικανοποιημένοι αν καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπατριώτες μας να καλύψουμε τις επείγουσες ανάγκες του καθώς οι συνθήκες είναι επικίνδυνες τόσο για την υγεία αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών. Δυστυχώς, τα οικονομικά του Δήμου δεν επιτρέπουν παρέμβαση για τη συντήρηση του σχολείου».
Το Ίδρυμα προ τριών περίπου εβδομάδων άνοιξε ειδικό λογαριασμό στο facebook   και  κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από δύο χιλιάδες δολάρια. Ερωτηθείσα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προσφέρουν τον οβολό τους οι ομογενείς η κ. Κωστάκη επεσήμανε: «Καλούμε τους ομογενείς να προσφέρουν τον οβολό τους κάνοντας κλικ στο Facebook   Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να καταθέσουν τη συνδρομή τους στον λογαριασμό Synthesis Cultural Inc στην τράπεζα Investors (αριθμός λογαριασμού 4319900916).
 
Previous Post Next Post

You Might Also Like