Από τις πιο καλές η παρέλαση της Νέας Υόρκης

  Του Δημήτρη Τσάκα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η παρέλαση της Νέας Υόρκης, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 25 Μαρτίου, κατά κοινή ομολογία ήταν μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Οι ομογενείς από όλες τις περιοχές της Νέας Υόρκης, του Κονέκτικατ, της Νέας Ιερσέης έως και του Μέριλαντ παρέλασαν υπερήφανοι με τις γαλανόλευκες, με τις παραδοσιακές ενδυμασίες, με τα άρματα και εξέφρασαν την υπερηφάνεια για τα επιτεύγματα και τη συνεισφορά στην Αμερική και στη γενέτειρα, καθώς επίσης και την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα.

Στα άρματα υπήρχαν ειδικά συνθήματα, ενώ αρκετοί ομογενείς κρατούσαν πανό μέσω των οποίων εξέφραζαν την αγάπη και τη συμπαράσταση στην Ελλάδα και την αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τον αγώνα για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την επανένωση του νησιού, για την προάσπιση των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και για τα δικαιώματα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.
Η παρέλαση, όπως επεσήμανε στον «Ε.Κ.» και ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, ήταν άρτια διοργανωμένη, με απόλυτη τάξη και ασφάλεια χωρίς ούτε το παραμικρό αρνητικό συμβάν. Ταυτόχρονα, ήταν και η πιο καθαρή παρέλαση που διοργανώθηκε ποτέ στη Νέα Υόρκη διότι δεν υπήρχαν ούτε φυλλάδια και ούτε πεταμένα σκουπίδια και το συνεργείο της Υγειονομικής Υπηρεσίας σε χρόνο ρεκόρ παρέδωσε την 5η Λεωφόρο στην κυκλοφορία.
Ερωτηθείς για τον αριθμό των ατόμων που παρέλασαν και των θεατών που παρακολούθησαν την παρέλαση, ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας αρνήθηκε να εισέλθει στη λογική των αριθμών και μας παρέπεμψε στους διοργανωτές. Επειδή οι αριθμοί που επικαλέστηκαν τα στελέχη της Ομοσπονδίας και της Επιτροπής Παρελάσεως διίστανται αποφεύγουμε να εισέλθουμε και εμείς στη λογική των αριθμών.
Ο αριθμός των ατόμων που παρέλασαν, όπως ισχυρίστηκαν τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής Παρελάσεως με τα οποία μιλήσαμε και ιδίως ο πρόεδρός τους Δρ. Φρίξος Γκούσης, ήταν εμφανώς μεγαλύτερος από πέρσι, ενώ ο αριθμός των θεατών στην περιοχή ανατολικά της εξέδρας ήταν πενταπλάσιος του αριθμό των θεατών στη δυτική πλευρά. Αυτό οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι οι ομογενείς που ανέμεναν να παρελάσουν συνωστίζονταν στα πεζοδρόμια πλησίον του χώρου εκκινήσεως των τμημάτων τους.
Ο επιχειρηματίας Σάββας Κωνσταντινίδης, ο οποίος παρακολουθούσε την παρέλαση λίγα τετράγωνα πριν την λήξη της επεσήμανε στον «Εθνικό Κήρυκα»: «Εγώ παρακολουθώ την παρέλαση πάντα από αυτό εδώ το σημείο διότι θέλω να βλέπω και να καμαρώνω τους ομογενείς που παρελαύνουν, να τους χαιρετώ και να τους ενθαρρύνω».
«Εφέτος η παρέλαση ήταν εμφανώς καλύτερη και με μεγαλύτερο παλμό από πέρσι», τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος προ ημερών βραβεύτηκε από την πρόεδρο του Κουίνς Χέλεν Μάρσαλ, την πολιτειακή βουλευτή Αραβέλλα Σιμωτά και τον πολιτειακό γερουσιαστή Μιχάλη Γιάνναρη για το φιλανθρωπικό του έργο.
Η παρέλαση ξεκίνησε με καθυστέρηση δέκα πέντε περίπου λεπτών, λόγω καθυστερήσεως του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, και διήρκησε τρεις περίπου ώρες.
Οι δύο πρώτες ώρες μεταδόθηκαν ζωντανά από το «Κανάλι 9» και η φετινή μετάδοση ήταν καλύτερη από πέρσι. Οι ομογενείς παρουσιαστές Ερνι Ανάστος και Νικόλ Πεταλλίδη, οι οποίοι ήταν στο στούντιο, το οποίο είχε στηθεί ένα τετράγωνο δυτικότερα της εξέδρας των επισήμων, καθώς επίσης ο ομογενής μετεωρολόγος Νικ Γκρέγκορι και η Τζιλ Νικολέτ είχαν λάβει υπόψη τους όλες τις παρατηρήσεις που είχε θέσει υπόψη τους ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως και χορηγός της μετάδοσης, Τζον Κατσιματίδης, και η προβολή ήταν εμφανώς βελτιωμένη.
Στην παρέλαση συμμετείχαν περισσότεροι από ποτέ Αμερικανοί δημοσιογράφοι λόγω της οικονομικής κρίσης και της αρνητικής εικόνας που αναδύεται από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για την Ελλάδα. Τα μέτρα της Αστυνομίας ειδικά στην περιοχή που είχε στηθεί η εξέδρα ήταν δρακόντεια για τα δεδομένα των παρελάσεων της Ομογένειας και ήταν η πρώτη φορά που δεν επέτρεπαν ακόμη και στους φωτορεπόρτερ της Ομογένειας που είχαν ειδική δημοσιογραφική κάρτα να φωτογραφίσουν από την νότια πλευρά της 5ης Λεωφόρου.
Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση των φωτορεπόρτερ οι οποίοι ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και τα άλλα στελέχη της Ομοσπονδίας και της Επιτροπής παρελάσεως να απαιτήσουν από την Αστυνομία ευνοϊκότερη μεταχείριση.
Οι εκφωνητές Τάκης Βάσσος, Ανθούλα Κατσιματίδη, Νάνσυ Μπίσκα παρουσίασαν τα τμήματα, τις κοινότητες, τους Συλλόγους και προσέφεραν τη δική τους συμβολή στον παλμό της παρελάσεως.
Ολα τα μέλη της επιτροπής «Traffic Control» ήταν επί ποδός και κατάφεραν να διασφαλίσουν τον ρυθμό της παρελάσεως και τα κενά μεταξύ των τμημάτων ήταν εμφανώς μικρότερα.
Η μπάντα με μαέστρο τον Σπύρο Σβωλάκο, η οποία παιάνιζε απέναντι από την εξέδρα των επισήμων ήταν καλύτερη από όλες τις προηγούμενες παρελάσεις και κάλυψε το κενό που δημιουργήθηκε από την μη έλευση των φιλαρμονικών ορχηστρών από την Ελλάδα.
Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση της φιλαρμονικής ορχήστρας του Απογευματινού Σχολείου Πλάτων του Μπρούκλιν και άλλων σχολείων της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης.
Τα Ημερήσια Σχολεία, τα Απογευματινά και οι ελληνικοί φοιτητικοί σύλλογοι παρέλασαν με ενθουσιασμό και καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής αναφωνούσαν για την Ελλάδα και για την Ομογένεια.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρέλαση των επαγγελματικών συλλόγων και φορέων, καθώς επίσης και των επιχειρήσεων, τραπεζών, οι οποίες είναι ελληνικών συμφερόντων και ειδικά εκείνων στις οποίες εργάζονται ομογενείς, είτε συναλλάσσονται με τους ομογενείς.
Στην παρέλαση της Νέας Υόρκης παρέλασε μια ομάδα φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, καθώς επίσης και τα μέλη της διεθνούς κινήσεως «Είμαστε όλοι Ελληνες», καθώς επίσης και τα μέλη της Επιτροπής για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Previous Post Next Post

You Might Also Like