Η AHEPA Staten Island υπέρ της Ελληνικής Παιδείας

Στη φωτογραφία, oι βραβευθέντες μαθητές και μαζί τους οι: Ιωάννης Αντωνόπουλος, καθηγητής, Στέλλα Κοκόλη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών, Κωνσταντίνος Αρβανίτης, Όμηρος Βανδώρος, και Εμμανουήλ Κάμπος, πρόεδρος, πρώην πρόεδρος και αντιπρόεδρος της οργάνωσης, αντίστοιχα, π. Νικόλαος Πετροπουλάκος, ιερατικώς προϊστάμενος της Κοινότητας Αγίος Τριάδος-Αγίου Νικολάου και Νάνσυ Μπίσκα, δημοσιογράφος.
Toυ Σταύρου Μαρμαρινού, Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007, NATIONAL HERALD
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την υποστήριξή τoυ προς την ελληνική Παιδεία απέδειξε το Τμήμα της ΑΧΕΠΑ στο Στάτεν Αϊλαντ, που επέδωσε τα ετήσια βραβεία του σε διακριθέντες μαθητές του Σχολείου της εκεί κοινότητας Αγίας Τριάδος και Αγίου Νικολάου και άλλων σχολείων, κατά τη διάρκεια τελετής το βράδυ της Παρασκευής στην κοινοτική αίθουσα. «Οι βραβευθέντες προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις και διακρίθηκαν στις σπουδές τους και πήραν τις βάσεις για να συνεχίσουν στο σωστό δρόμο στη ζωή τους, ενώ κρατούν τις αξίες του Ελληνισμού και της Εκκλησίας», τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κωνσταντίνος Αρβανίτης.
Κατά την εκδήλωση, η δημοσιογράφος Νάνσυ Μπίσκα μίλησε για τη δύναμη της ελληνικής γλώσσας. «Εύχομαι, τα νέα παιδιά να κατανοήσουν την αξία της ελληνικής γλώσσας», τόνισε η ίδια, όταν λίγο αργότερα της επιδόθηκε τιμητική πλακέτα από την τοπική ΑΧΕΠΑ. Στην αρχή της τελετής ο κ. Αρβανίτης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στην ενίσχυση που προσφέρει η οργάνωση στους μαθητές για τη σταδιοδρομία τους, ενώ τους ευχήθηκε περαιτέρω πρόοδο.
Σε δηλώσεις του στον «Ε.Κ.» ο κ. Αρβανίτης, είπε ότι το Τμήμα της ΑΧΕΠΑ για είκοσι περίπου χρόνια προσφέρει κάθε χρόνο υποτροφίες σε μαθητές και σπουδαστές. Τα τελευταία χρόνια, η οργάνωση ενισχύεται στην προσπάθειά της αυτή, με κρατική οικονομική βοήθεια. Σ’ αυτό είναι αποφασιστική η συμβολή του γιου του κ. Αρβανίτη, Μιχάλη, ο οποίος εργάζεται για την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κριστίν Κουίν. Φέτος βραβεύτηκαν οι: Από τους φοιτητές κολεγίων, οι Katie Nuzzo και Kelly Love. Η δεύτερη δεν ήταν παρούσα κατά την απονομή. Από το Γυμνάσιο, οι Τζόσουα Χρονόπουλος, Νικόλ Ντελακρόσε, Ιωάννης Κούλλιας, Μπρίτανι Κράνποστ-Μπισινιάνο, Άρης Μητρόπουλος, Ευάγγελος Σιόζος, Τσαρλ Σωτηρίου και Στέφανι Σωτηρίου. Από το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο οι Μαρία Καμπούρη και Τζέιμς Ο’ Ντόνοβαν.
Ο Ιωάννης Κούλλιας είναι μαθητής στο φημισμένο Staten Island Technical High School και είχε τους καλύτερους βαθμούς (103 κατά μέσο όρο), έγινε δε δεκτός στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ο πανεπιστημιακός καθηγητής, Ιωάννης Αντωνόπουλος, ο οποίος είναι και ταμίας του τμήματος της ΑΧΕΠΑ στο Στάτεν Αϊλαντ, δήλωσε ότι οι βραβευθέντες, μετά από πολύ κόπο
και συνεχείς προσπάθειες, έφτασαν στο σημείο να διακριθούν στις σπουδές τους. Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι αυτοί οι νέοι και νέες θα προοδεύσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον και κάποια μέρα θα είναι ηγέτες της κοινωνίας μας.
Ο κ. Αντωνόπουλος μίλησε, επίσης, για το ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον που πρέπει να δείχνει η ελληνοαμερικανική κοινότητα για την ελληνική Παιδεία. «Πρέπει να δείχνουμε με υπερηφάνεια στην κοινωνία που ζούμε, ότι είμαστε Ελληνες, και ζούμε με τις ελληνικές αξίες και σύμφωνα με το δρόμο που έχει ορίσει η Εκκλησία μας». Τόνισε, ακόμα, ότι θα πρέπει η οργανωμένη Ομογένεια να έχει και να προχωρά με παρόμοια προγράμματα, όπως αυτό της υποστήριξης και επιβράβευσης των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών που διακρίνονται στις σπουδές τους.
Από πλευράς της επιτροπής για τα βραβεία της ΑΧΕΠΑ του Στάτεν Αϊλαντ, ο κ. Όμηρος Βανδώρος, δήλωσε ότι η οργάνωση προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατόν. «Έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Αρβανίτη σε θέματα που ενδιαφέρουν το έργο και την αποστολή της ΑΧΕΠΑ στην περιοχή», τόνισε. Εξήρε, επίσης, τις προσπάθειες που καταβάλλει ο σημερινός πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης μαζί με το γιο του, προκειμένου να εξασφαλιστεί οικονομική υποστήριξη εκ μέρους των αμερικανικών Αρχών, ώστε να προωθηθούν τα διάφορα προγράμματα του τμήματος του Στάτεν Αϊλαντ. «Μας ενδιαφέρει πολύ το θέμα της Παιδείας και η αγάπη προς την ελληνική γλώσσα και τα Γράμματα, γενικά», είπε. «Ελπίζουμε ότι με το να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας, θα γίνουν αυτά σωστοί Ελληνες». Ο κ. Βανδώρος είχε διατελέσει κατά το παρελθόν για 9 χρόνια, πρόεδρος της τοπικής ΑΧΕΠΑ.
Η τοπική ΑΧΕΠΑ τίμησε επίσης τρία πρόσωπα. Πρόκειται για τον Γεώργιο Γκάρη για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει επί σειρά ετών στην Ομογένεια και στην οργάνωση. Το βραβείο παρέλαβε ο γιος του. Δεύτερος ήταν ο Λούης Χραμπάνης και το παρέλαβε η σύζυγός του και τρίτος ο Λούης Παπανικολάου και το παρέλαβε επίσης η σύζυγός του.
Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο ιερατικώς προϊστάμενος της Κοινότητας, π. Νικόλαος Πετροπουλάκος, που καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ευχήθηκε κάθε επιτυχία και καλή σταδιοδρομία στους βραβευθέντες μαθητές.
Σε χαιρετισμό της, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, συνεχάρη το τμήμα της ΑΧΕΠΑ του Στάτεν Αϊλαντ για τη θεσμοθέτηση των βραβείων στους μαθητές, καθώς και τον καθηγητή κ. Αντωνόπουλο, για το ενδιαφέρον του υπέρ της ελληνικής Παιδείας. Η κ. Κοκόλη εξήρε την παρουσία γονέων και παραγόντων, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για να τιμήσουν τους βραβευθέντες μαθητές και να τους δείξουν την υποστήριξή τους. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια έδωσε στην κ. Μπίσκα για την ομιλία της με την οποία παρουσίασε τη δύναμη, τη σημασία και την αξία της ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο. «Η ελληνική γλώσσα είναι Ευαγγέλιο, είναι στολίδι, είναι χάρισμα του Θεού», τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι η Ομογένεια αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να κρατηθεί η ελληνική γλώσσα.
Κατά την ομιλία της, που συνοδευόταν από προβολή διαφανειών με κείμενα, επεξηγήσεις και εικόνες, η κ. Μπίσκα τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι ρίζες σε μεγάλο, ή στο μεγαλύτερο μέρος της Αγγλικής, όπως και άλλων γλωσσών, είναι στην ελληνική γλώσσα. «Ολοι μιλάμε την ίδια γλώσσα, που είναι η ελληνική», τόνισε. Η κ. Μπίσκα, με τη βοήθεια του καθηγητή κ. Αντωνόπουλου, ο οποίος διάβασε κείμενο στην Αγγλική με λέξεις ελληνικές, έκανε εκτεταμένη αναφορά στη σύνθεση λέξεων και στην εννοιολογική σημασία τους, αποσπώντας τα χειροκροτήματα των παρισταμένων.
Η κ. Μπίσκα αναφέρθηκε και στη φημισμένη ομιλία το 1957 του καθηγητή Ξενοφών Ζολώτα, που ήταν αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που συνεδρίασε στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Ζολώτας είχε μιλήσει Ελληνικά και τον κατάλαβαν όλοι γιατί χρησιμοποίησε ατόφια την Αγγλική. Την επομένη είχαν πρωτοσέλιδη την ομιλία του οι «Ν. Γ. Τάιμς» και η «Ουάσιγκτον Ποστ», περνώντας το μήνυμα σε όλο τον Κόσμο, ότι η Ελληνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να λειτουργήσει σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Το προεδρείο της ΑΧΕΠΑ του Στάτεν Αϊλαντ αποτελείται ως εξής: Κωνσταντίνος Αρβανίτης, πρόεδρος, Εμμανουήλ Κάμπος, αντιπρόεδρος, Ρίτσι Νόλα, γραμματέας και Ιωάννης Αντωνόπουλος, ταμίας. Η επιτροπή για τα φετινά βραβεία, συγκροτείται από τους εξής: Κωνσταντίνο Αρβανίτη, Ομηρο Βανδώρο, Ιωάννη Αντωνόπουλο, Εμμανουήλ Κάμπο, Ρίτσι Νόλα και π. Νικόλαο Πετροπουλάκο.
Previous Post Next Post

You Might Also Like