«Στον Αστερισμό της Βερενίκης»

6, Μαίου 2014, Πηγή: ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Αθηναϊκό Πρακτορείο
Με λέξεις «σκόρπιες, συγγενικές και αταίριαστες», μια Ελληνίδα μετανάστρια συμπύκνωσε σκέψεις και ανησυχίες μιας μακράς διαδρομής, αποτυπώνοντάς τες στην πρώτη ποιητική συλλογή της που φέρει τον τίτλο «Στον αστερισμό της Βερενίκης».
Το βιβλίο της ομογενούς Χαράς Σπήλιου παρουσιάστηκε στο Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και, παράλληλα, ήταν αφορμή για να ξεδιπλωθούν εικόνες συνυφασμένες με το συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων που ζουν μια ολόκληρη ζωή ανάμεσα σε δυο πατρίδες. Μαζί και ένα πλήθος συσσωρευμένων συναισθημάτων για τον έρωτα, την προδοσία, τη μοναξιά και τη «διαρκή αντιπαλότητα» της πραγματικότητας με τα όνειρα.
«Στην αιμορραγία της μετανάστευσης/σταλαγματιά αίμα ήμουν και εγώ» αναφέρει η συγγραφέας σ’ ένα από τα ποιήματά της, ενώ σε ένα άλλο σημειώνει: «Όλβιοι στην μακαριότητα της άγνοιάς σας/κομπορρήμονες και κομπαστές του μηδενός/πως με τρομάζει η κενότητά σας».
Στην εισαγωγή του βιβλίου, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρομποτής τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «τα ποιήματα της Χαράς Σπήλιου διαπνέονται από έναν υποσυνείδητο λυρισμό, που κάποιες στιγμές ενώ δίνει την εντύπωση μιας εφησυχασμένης άπνοιας, μετατρέπεται σε θύελλα με νοηματικές ομοβροντίες, που μπορούν να διακριθούν, χωρίς και να ακούγονται όμως. Τι σημαίνει αυτό; Μια δύναμη αγνότητας που επιβάλλεται στο θυμό ή την αίσθηση της αδικίας και αναγορεύεται σε ψυχική ευγένεια, ελληνοπρεπή, χωρίς ανάγκη πιστοποιητικών προγονολατρείας ή ξιπασμένης αρχαιομάθειας».
Για τις έγνοιες, τις αναζητήσεις, τις συγκρούσεις, τις πίκρες και τις αγάπες της Χαράς Σπήλιου, όπως καταγράφονται στο βιβλίο της, μίλησαν οι δημοσιογράφοι Αθανασία Μπίσκα και Δημήτρης Φίλιος, καθώς και η εκπαιδευτικός Ελευθερία Οίκουτα.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Βασίλης Φιλίππου και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής, Αναστάσιος Μουζάκης.
Ποιήματά της απήγγειλαν οι Πόλυς Κυριάκου (ποιητής-στιχουργός), Ηλίας Νεοφώτιστος (επιχειρηματίας) και Μάρθα Τομπουλίδου (σκηνοθέτης-ηθοποιός). Η παρουσίαση του βιβλίου ολοκληρώθηκε με τραγούδια από την Κάτια Ζάλλα (σοπράνο) και τον Κώστα Γκατζή (πιάνο).
Η εκδήλωση- παρουσίαση του βιβλίου, την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Ελληνικής Μουσικής και Τέχνης «Ορφέας» και το Πολιτιστικό Ίδρυμα «Σύνθεσις», με τη συμμετοχή της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής και του Συλλόγου Αρκάδων «Γέρος του Μωριά», ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο ποιητή της Κύπρου Κώστα Μόντη, μιας και το 2014 ανακηρύχθηκε «Έτος Μνήμης Κώστα Μόντη».
 
Previous Post Next Post

You Might Also Like