Ο υπουργός Εξωτερικών στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Αντωνιάδη «Υπάρχει Ελπίς! Κτίζοντας την Παιδεία της Κύπρου μας»

Source: GreekNews
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
«Η παιδεία είναι ένα από τα πλέον σημαντικά εθνικά θέματα, για τα οποία πρέπει να ασχολούμαστε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στο χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Κύπριου βοηθού καθηγητή του Δημοτικού Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης (CUNY) Νίκου Αντωνιάδη, “Υπάρχει Ελπίς! Κτίζοντας την Παιδεία της Κύπρου μας”.
Ο υπουργός Εξωτερικών – που είχε προλογίσει το βιβλίο – είπε ότι η έκδοσή του έρχεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις που γίνονται στην Κύπρο και τα θέματα που έχουμε για την Παιδεία.
«Μπορεί να έχουμε διαφορές με τους εκπαιδευτικούς, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη εξορθολογισμού της Παιδείας. Το βιβλίο του Νίκου Αντωνιάδη έρχεται σε μία πολύ σημαντική περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις στην Κύπρο».
Πρόσθεσε ότι το βιβλίο έχει την ίδια στιγμή σημασία και για την παροικία, «γιατί αν μετά από τόσα χρόνια υπάρχει Ελληνισμός, σίγουρα η Παιδεία είχε να διαδραματίσει έναν σημαντικό, καθοριστικό ρόλο»
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι για το λόγο αυτό πρέπει να επενδύσουμε στην Παιδεία, έτσι ως Ομογένεια να αντέξουμε για πολλά χρόνια κι ακόμη περισσότερα στις δύσκολες συνθήκες που καλούνται οι ομογένειές μας να επιβιώσουν».
Η εκδήλωση είχε την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, της ΠΣΕΚΑ, του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στην Νέα Υόρκη και του Εμπορικού Κέντρου της Κύπρου.
Στο βιβλίο του, ο συγγραφέας αναλύει τον κύκλο της Παιδείας και τη σχέση των νέων και των πολιτών με την ίδια την πολιτεία, όπου στην μια άκρη του κύκλου βρίσκεται ο Πολίτης και στην άλλη άκρη βρίσκεται ο Πολιτικός και η Πολιτεία. Στη μέση του κύκλου, ο συγγραφέας εντοπίζει ένα κενό, το οποίο ονομάζει ως την απουσία της “Πολιτισμικής Παιδείας”. Μέσα από μια νοσταλγική αφήγηση, ο Νίκος Αντωνιάδης παραθέτει από τη Νέα Υόρκη, όπου διαμένει και δημιουργεί τα τελευταία χρόνια, στοιχεία από μελέτες και έρευνες που έχει διεξάγει και κάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην καλλιέργεια αυτής της Παιδείας και να σπρώξει τα παιδιά της πατρίδας μας να απομακρυνθούν από την βία, το bullying, την αδιαφορία αλλά και άλλες αρνητικές πράξεις, αναλύοντας και εξηγώντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την δημιουργία “ρόλων” που μπορεί να τους προσφέρει ο ίδιος ο πολιτισμός μας.
Για το βιβλίο μίλησαν οι δημοσιογράφοι, Μιχάλης Ιγνατίου και Λένα Αργύρη, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Νάνσυ Μπίσκα, Καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια St. John’s και Adelphi.
Ο Μιχάλης Ιγνατίου ανέφερε πως ο συγγραφέας έχει προβάλει με αγάπη το έργο της Ομογένειας μας. Και είναι κάτι που φαίνεται έντονα και στο βιβλίο του. Παρουσιάζει ξεχωριστά τον κάθε ενεργό οργανισμό και περιγράφει γιατί ο ρόλος της Ομογένειας είναι σημαντικός. Γράφει σε ένα σημείο:
«Εδώ οι συμπατριώτες μας μορφώνονται μέσα από τη γνώση της Κυπριακής ιστορίας, της Ελληνικής ιστορίας, της μουσικής μας, του θεάτρου μας, του αθλητισμού μας, όπου οι νέοι μας, και όχι μόνο, αναλαμβάνουν “ρόλους”, δεν μένουν στη θεωρία».
Πρόσθεσε πως ο συγγραφέας σημειώνει και τα εξής πολύ σημαντικά:
« Να βγάλουμε τον Σωκράτη και τον Ιπποκράτη από τα συρτάρια.
Να δώσουμε στα παιδιά μας τον «ρόλο» που έπαιξε ο Γρηγόρης Αυξεντίου την ώρα που οι Άγγλοι τον καλούσαν να παραδοθεί. Να τους μεταφέρουμε την περιγραφή του Γιάννη Ρίτσου για εκείνες τις ώρες του Γρηγόρη που επέλεξε τον θάνατο για να έχουμε εμείς ζωή, μέσα από τον μονόλογο του στο μετέπειτα καμένο κρησφύγετο.
Να «δικτυωθούμε» με τον Αντετοκούμπο και να τον καλέσουμε να μιλήσει με τα παιδιά μας, ως πρότυπο
Να βάλουμε τα παιδιά μας να τραγουδήσουν την Νανά Μούσχουρη».
Η Λένα Αργύρη είπε ότι στο βιβλίο του ο Νίκος Αντωνιάδης αναλύει τον κύκλο της ζωής και στέκεται στην Παιδεία η οποία είναι καθοριστικό κομμάτι της.
«Αυτό το οποίο παρατηρεί είναι ότι στο ένα άκρο της Παιδείας είναι οι μαθητές και στο άλλο η Πολιτεία και οι πολιτικοί. Ανάμεσα στα δύο άκρα υπάρχει ένα χάσμα. Και προσπαθεί να βρει εναλλακτικούς τρόπους για να καλυφθεί αυτό το κενό όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά προς όφελος των παιδιών. Όπως γράφει στο βιβλίο του, όσο πιο αποτελεσματικά καλυφθεί ο χώρος αυτός για τα παιδιά, τόσο πιο πολύ θα ωφεληθούν τα παιδιά κι ολόκληρη η κοινωνία».
Ο Νίκος Αντωνιάδης είπε ότι αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε στην Παιδεία δεν θα γίνει δυνατόν αν δεν ξέρουμε τις ανάγκες των παιδιών.
«Οι έρευνες που παρουσιάζονται στο βιβλίο ξεκινούν με το ‘παραγωγικό βιογραφικό’ το οποίο χτίζεται πάνω στις ανάγκες της κάθε ηλικίας… Τα παιδιά μας στην Κύπρο θέλουν να προσφέρουν, αλλά δεν τους δίνουμε το βήμα. Θέλουν περισσότερο χρόνο να βοηθήσουν συνανθρώπους, κάποια αλλαγή στον τρόπο που γίνονται αυτά. Πέραν από την Πολιτεία, ευθύνη φέρουμε και όλοι όσοι ασχολούμαστε με την εκπαίδευση».
Χαιρετισμούς απηύθυναν, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος, ο διευθυντής του Εμπορικού Γραφείου της Κύπρου Αριστος Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου.
Previous Post Next Post

You Might Also Like