Περιοδικό “ΕΣΕΙΣ”, της Νάνσυ Μπίσκα
Το 5ο Ελληνο-Αμερικανικό Charter School εγκρίθηκε πρόσφατα από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Με την ονομασία “Hellenic Classical Charter School” θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του Σχολείου «Σωτήριος Έλληνας» της Κοινότητας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Μπρούκλυν.
«Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία διότι το σχολείο μετεξελίσσεται σε ένα πλήρες ημερήσιο κρατικό δημόσιο σχολείο», επισημαίνει ο Συντονιστής Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, κ. Νίκος Νικολιδάκης. «Το νέο σχολείο θα εξακολουθήσει να προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση με δαπάνες του Αμερικανικού Δημοσίου. Σ’ αυτό θα συμβάλλουν σημαντικά οι προσοντούχοι δάσκαλοι και δασκάλες που θα στείλει η Ελληνική Πολιτεία. Στο κανονικό ή σε διευρυμένο πρόγραμμά του εντάσσονται μαθήματα Ελληνικής Ιστορίας και Ελληνικού Πολιτισμού ενώ καθημερινώς θα διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα. Το σχολείο αναμένεται να προσελκύσει Αμερικανούς μαθητές από οικογένειες υψηλότερων οικονομικών στρωμάτων καθώς εκτιμούν ιδιαιτέρως την κλασσική παιδεία”.
Την πρωτοβουλία για τη μετεξέλιξη του Σχολείου σε charter έλαβε ο δικηγόρος κ. Τσαρλς Καπετανάκης. Ο κ. Νικολιδάκης βοήθησε εξ αρχής στη διαμόρφωση του προγράμματος διδασκαλίας και στη διασφάλιση διαθέσεως διδακτικού προσωπικού και υλικού από Ελλάδα. Ενθαρρυντικός στην όλη προσπάθεια του κ. Καπετανάκη ήταν ο Υπατος Πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά και πρόεδρος του Charter School «Ακαδημία του Σωκράτη» στη Φλώριδα κ. Θ. Τσαφατίνος.
«Το παράδειγμα της Κοινότητας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα σχολεία στη Νέα Υόρκη που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Επιπλέον το ύψος των διδάκτρων για πολλούς Ομογενείς δασκάλους είναι δυσβάσταχτο», δηλώνει στο «Εσείς» ο κ. Τσαφατίνος ο οποίος πρωτοστάτησε στη δημιουργία των δύο Charter Σχολείων στη Φλώριδα. «Δεν θα μας συγχωρήσει η ιστορία εάν δεν αδράξουμε τη χρυσή αυτή ευκαιρία για τον Ελληνισμό».
Τι προσφέρουν τα Charter Schools;
Τα Charter Schools αποτελούν μία ριζοσπαστική εκπαιδευτική καινοτομία στη δημόσια εκπαίδευση των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα προσφέρουν:
-Ευελιξία στη σύνταξη, οργάνωση και υλοποίηση του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος. Ποιοτική εκπαίδευση με υψηλά ακαδημαϊκά standards:Ελέγχονται διαρκώς από την Πολιτεία.
-Οι γονείς δεν πληρώνουν δίδακτρα. Τα επιχορηγεί η Αμερικανική Πολιτεία. Το ποσό χρηματοδότησης ανά μαθητή ποικίλει από Πολιτεία σε Πολιτεία. Ξεκινά από $5.000 έως $10.000 ανά μαθητή ετησίως. Επίσης προσφέρει για δύο χρόνια επιπλέον οικονομική βοήθεια για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τη λειτουργία του σχολείου.
-Ελληνικό πρόγραμμα. Για την κάλυψη του σχετικού προγράμματος η Ελληνική Πολιτεία στέλνει προσοντούχους δασκάλους και καλύπτει τα έξοδά τους. Η διδασκαλία-εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας γίνεται με την αποτελεσματική μέθοδο Immersion, σύμφωνα με την οποία ορισμένα μαθήματα του εκπαιδευτικού προγράμματος (Μαθηματικά, Θετικές Επιστήμες, Πολιτισμός) διδάσκονται, από το νηπιαγωγείο, στην Ελληνική γλώσσα.
►Περισσότερη ασφάλεια λόγω του μικρότερου μεγέθους των σχολείων
►Αυτονομία. (Οι γονείς έχουν γνώμη.)
►Λόγω του Ελληνικού κλασσικού προγράμματος προσελκύουν τη συμμετοχή Αμερικανών υψηλών κοινωνικών οικονομικών στρωμάτων.
►Σε ένα διευρυμένο απογευματινό πρόγραμμα μπορούν να προστεθούν αντικείμενα διδασκαλίας και δραστηριοτήτων που δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρωινό πρόγρμμα είτε διότι δεν το επιτρέπει η νομοθεσία είτε διότι δεν επαρχεεί ο χρόνος (Θπέατρο, μουσική, αθλοπαιδειές και χορός)
Ελληνο-Αμερικανικά Charter Schools:
Σήμερα υπάρχουν δύο εν λειτουργία Charter Schools στην Φλώριδα και έχουν ήδη εγκριθεί άλλα τρία.
Το πρώτο Ελληνικό Charter School είναι η «Αθηναϊκή Ακαδημία» στην Τάμπα. Στο Μαϊάμι λειτουργεί η «Αρχιμήδειος Ακαδημία». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές των δύο σχολείων έχουν διακριθεί στα Πολιτειακά αλλά και στα Παναμερικανικά διαγωνίσματα και κυρίως στα μαθήματα των Μαθηματικών και Reading.
Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί Ελληνο-Αμερικανικά σχολεία και στις ακόλουθες περιοχές:
►«Ακαδημία Πλάτωνος», στη Φλώριδα.
►«Η Ακαδημία του Σωκράτη», στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας.
►Και τέλος στο Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης το «Ελληνικό Κλασσικό Σχολείο».
Σχετικές πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί και σε άλλες Ελληνικές Κοινότητες.
Xρυσή ευκαιρία
Τη χρυσή ευκαιρία που προσφέρουν τα Charter School παρουσίασε για πρώτη φορά στο πλατύ κοινό το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο στα Συμπόσια Παιδείας που διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο. «Πρόκειται για τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για το μέλλον του Ελληνισμού», εξηγεί ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κ. Θ. Σπυρόπουλος. «Τα προβλήματα στην Ελληνόγλωσση Παιδεία στις ΗΠΑ τα έχουμε διαγνώσει όλοι. Ηταν καιρός να θέσουμε ένα τέλος στη δημαγωγία για το ζήτημα αυτό και να προχωρήσουμε στην ενημέρωση εκπαιδευτικών, γονέων και όλων των εμπλεκομένων φορέων στην Εκπαίδευση. Το Εθνικό Συμβούλιο έκανε την αρχή και θα συνεχίσει το έργο του προωθώντας την Ελληνική Παιδεία. Από τον Οκτώμβριο θα ξεκινήσει η διοργάνωση Περιφερειακών Συμποσίων σε αρκετές περιοχές της Αμερικής. Η Παιδεία είναι ένας τομέας στον οποίο όλοι πρέπει να συνεργασθούμε και να συμβάλουμε διότι είναι το υψηλότερο αγαθό στην ανθρωπότητα». Ο κ. Σπυρόπουλος ηγείται σχετικής πρωτοβουλίας και πλαισιώνεται από διακεκριμένες προσωπικότητες του Επιχειρηματικού, Εκπαιδευτικού και Πολιτικού χώρου στις ΗΠΑ.