Οι Έλληνες Ορθόδοξοι στην Αβάνα της Κούβας επανακτούν την εκκλησία τους

Της Νάνσυ Μπίσκα, ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΑΘΙΒΟΛΕΣ, Φεβρουάριος 2004
Τη δική του εκδοχή για την πρόσκληση του ιδίου και της οικογένειας του αλλά και τον ρόλο του στην απόφαση του Κουβανού Προέδρου Φιντέλ Κάστρο για την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Αβάνας δίνει σε συνέντευξη του ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Τον συναντήσαμε μαζί με τον ιδιοκτήτη του Ελληνοαμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού NGTV Δ. Καστανά στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στην Αβάνα:
«Σε μία από τις συναντήσεις μου με τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο,  τον ρώτησα ‘κ. Πρόεδρε ρουσφέτια κάνετε’. Με ρώτησε τι εννοώ και του εξήγησα ότι ‘έχουμε μία ορθόδοξη εκκλησία στην παληά πόλη της Αβάνας η οποία μετά την επανάσταση στην χώρα μετατράπηκε σε θέατρο. Ως Ελληνες Ορθόδοξοι θα επιθυμούσαμε να την έχουμε πάλι πίσω. Μπορείτε να μας την δώσετε;’ Ο Κουβανός ηγέτης ανταποκρίθηκε λέγοντας: ‘Βεβαίως είναι ελεύθερη η θρησκεία εδώ και εφόσον εσείς μου ζητάτε να σας δώσω την εκκλησία σας θα το κάνω’. Και με τις συζητήσεις που είχαμε και τις διαπραγματεύσεις που κάναμε φθάσαμε στο  καλύτερο σημείο-άλλωστε ήταν επιθυμία του προέδρου του ίδιου- να χτίσουν οι Κουβανοί μία εκκλησία στην Αβάνα ως προσφορά της Κούβας προς την Ορθοδοξία. Ως εκ τούτου, όταν ολοκληρώθηκε η ανέγερση του ναού η κυβέρνηση της Κούβας με κάλεσε να έρθω με την οικογένεια μου για να παραστώ στα εγκαίνια της από τον Παναγιώτατο».
 Σε ερώτηση μας ποιος συγκεκριμένα από την Κουβανική κυβέρνηση τον κάλεσε ο Κωνσταντίνος απάντησε «ο κ. Λεάλ». Ο Ευσέβιος Λεάλ, ισχυρό στέλεχος της Κουβανικής κυβερνήσεως, είναι ιστορικός της Παλαιάς Αβάνας και επιμελήθηκε την ανέγερση του ιερού ναού.
– Είναι πολλά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν στον Ελληνικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την παρουσία σας στην Κούβα. Γράφθηκε μάλιστα ότι σας κάλεσε ο Πατριάρχης.
«Δεν έχω υπόψιν μου τα σχετικά δημοσιεύματα. Το μόνο που ξέρω ότι εμένα και την οικογένειά μου μας κάλεσε ο κ. Λεάλ εκ μέρους της Κουβανικής κυβερνήσεως να έρθουμε στην τελετή..»
-Δεν σας κάλεσε λοιπόν ο Πατριάρχης;
-«Όχι ο Πατριάρχης δεν είχε καμμία σχέση. Ο Παναγιώτατος ήρθε για να τελέσει τα εγκαίνια του ναού και εμείς να παρακολουθήσουμε την τελετή. Φαντάζομαι ότι ο λόγος που προσκαλέσθηκα από τον κ. Λεάλ είναι ότι εγώ έκανα την κίνηση να ζητήσω την εκκλησία. Πληροφορούμε μάλιστα ότι υπάρχει πιθανότητα να ανεγερθούν και άλλες Ορθόδοξες εκκλησίες στην Κούβα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί βλέπουμε ότι η Ορθοδοξία κατακτά έδαφος. Κι όσο είναι ενωμένη η Ορθόδοξη εκκλησία τόσο το καλύτερο.»
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στην Αβάνα, η ανέγερση του Ναού του Αγίου Νικολάου αποτέλεσε όραμα του Έλληνα Πρέσβευτή στην Κούβα κ. Γ. Κωστούλα. Μετά τα οδυνηρά γεγονότα που πέρασε στην Κένυα με τη σύλληψη του Οτσαλάν, όταν μετατέθηκε στην Αβάνα πληροφορήθηκε την ύπαρξη του Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης το οποίο μετά την επανάσταση χρησιμοποιήθηκε ως θέατρο. Χάρη στην επιμονή του αλλά και στην καταλυτική παρέμβαση του Κωνσταντίνου στο φιντέλ Κάστρο η Κουβανική κυβέρνηση επίσθει για τα οφέλη που θα αποκόμιζε από μία τέτοια ενέργεια.
ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΑΥΤΟΣΗΜΕΣ
Ο Κωνσταντίνος πλαισιωμένος από τη σύζυγό του Αννα Μαρία και τους γιους του απάντησε στα ερωτήματα που του θέσαμε αποφεύοντας όμως να σχολιάσει τις εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας μας.
-Τι εκφράζει για εσάς η έννοια του Ελληνισμού;
-«Ο Ελληνισμός ως έννοια ταυτίζεται πλήρως με τον πολιτισμό. Οπου εμείς οι Ελληνες είτε της Διασποράς είτε εντός της χώρας είμαστε ενωμένοι και θέσουμε ως προτεραιότητά μας το καλό του Ελληνισμού και της πατρίδας μας πάντοτε πηγαίνουμε μπροστά. Η σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία έχει ανάγκη τις αξίες του Ελληνισμού. Και η Ελληνική Ορθοδοξία είναι ένας τρόπος και αυτός για να τις προβάλουμε».
-Τι σκέφθεστε στο άκουσμα της λέξεως ‘Ελλάδα’;
-«Εναν καταπληκτικό λαό, θαυμάσιο ήλιο, εκπλητική θάλασσα και μεγάλη νοσταλγία. Οραμα και όνειρό μου είναι να γυρίσουμε στην πατρίδα μας όπου έχουμε σκοπό να ζήσουμε ως απλοί Ελληνες και να περνάμε καλά και ήσυχα.»
-Σχετικά με το ίδρυμα ‘Αννα-Μαρία’ ποια είναι η απόφασή σας;
-«Μετά από την αποζημίωση που λάβαμε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χρήματα τα οποία ίσως γνωρίζετε ότι προέρχονται από τον προϋπολογισμό για καταστροφές αποφασίσαμε με την οικογένεια μου ότι θα τα διαθέσουμε για τον ίδιο σκοπό. Οπου υπάρχουν ανάγκες από οικογένειες που έχουν πληγεί είτε από σεισμούς ή πλημμύρες θα βοηθήσουμε τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε Ελληνικά Πανεπιστήμια. Ταυτοχρόνως επιθυμούμε να συνεργασθούμε με άλλα ιδρύματα ώστε να εκπονηθεί μία μελέτη για τους νέους και τις νέες που έχουν αποφοιτήσει από Ελληνικά πανεπιστήμια και η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι καλή, ώστε να μπορέσουμε να τους βρούμε εργασία. Είναι αμαρτία να απογοητευθούν και να χαθούν οι νέοι που έχουν κάνει τέτοια προσπάθεια. Το ίδρυμα προχωρά. Εχουμε ζητήσει από ορισμένες προσωπικότητες να εμπλακούν σε αυτό και σιγά-σιγά θα τεθεί σε λειτουργία.»
-Εφέτος οι Ολυμπιακοί αγώνες επιστρέφουν στην γενέτειρα. Ποιος ο δικό σας ρόλος στην ανάληψή τους και γενικώτερα στην προβολή τους διεθνώς.
-«Η ανάληψη των Ολυμπιακών από την Ελλάδα ήταν ένα επίτευγμα συλλογικής προσπάθειας. Και θα επαναλάβω το γεγονός ότι όταν εμείς οι Ελληνες είμαστε ενωμένοι προς έναν σκοπό τότε τον πετυχαίνουμε. Η επιστροφή τους στην Ελλάδα είναι ένα κορυφαίο γεγονός και αυτό που έχει σημασία είναι να πετύχουν. Πρέπει να είναι οι καλύτεροι Ολυμπιακοί αγώνες. Είμαι σίγουρος ότια θα είναι. Και βεβαίως θα βρίσκομαι μαζί με την οικογένεια μου στην Αθήνα για να χαρούμε αυτό το γεγονός. Η δική μου συμβολή στην προβολή τους περιορίζεται στο να δίνω τη συμβουλή μου όταν ερωτώμαι. Αλλά είναι μικρός ο τομέας που μπορώ να συμβάλλω καθώς δεν έχω αυτή τη δυνατότητα…»
Η υποδοχή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από τον Ελληνισμό της Αμερικής, Καναδά και Βενιζουέλας ήταν ιδιαίτερα θερμός. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο Φιντέλ Κάστρο, παρουσία 8 υπουργών του προς τους Ελληνες επισήμους οι δύο του γιοι, προσιτοί και απλοί, σε διπλανή αίθουσα στο ξενοδοχείο φωτογραφήθηκαν με τους ομογενείς μας και πρόθυμα απαντούσαν σε κάθε ερώτημά τους.
-Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον Ελληνισμό του εξωτερικού;
-«Εχω γυρίσει όλον τον κόσμο. Προσφάτως βρέθηκα στην Αυστραλία, στη Νότιο Αφρική… Οπου και να πηγαίνω βλέπω το Ελληνικό πνεύμα πολύ δυνατό. Καλώ όλους τους Ελληνες του Εξωτερικού να έχουν πάντα στην καρδιά τους τον τόπο μας και να βοηθάμε όλοι μαζί τον τόπο μας. Αυτό έχει σημασία.»
-Που αισθάνεσθε πιο όμορφα, πιο οικεία; Με τους Ελληνες της ελλάδας ή τους Ελληνες του Εξωτερικού;
-«Οπου υπάρχουν Ελληνες, είτε είμαστε εντός της χώρας είτε μακριά της πατρίδας, αισθανόμαστε οικεία. Εμείς όμως επιθυμούμε τώρα να εγκατασταθούμε στην Ελλάδα. Θα το πετύχουμε αυτό. Η γυναίκα μου και εγώ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα εορτάσουμε τα 40 χρόνια του γάμου μας στην Ελλάδα. Θα είναι μία θαυμάσια συγκυρία».
Στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Κωνσταντίνος με την οικογένεια του έμενε και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος με την κόρη του. Ο γνωστός ποινικολόγος βρέθηκε στην Αβάνα με δική του πρωτοβουλία για να παραστεί στα μεγάλη εκδήλωση των εγκαινίων του Ναού. Ο κ. Λυκουρέζος μας επιβεβαίωσε τη συμβολή του Κωνσταντίνου στν ανέγερση του Ναού.

[ngg src=”galleries” ids=”6″ display=”basic_thumbnail”]

Previous Post Next Post

You Might Also Like