Πηγή: Πρώτο Θέμα, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009
Μόνο που δεν μας χαστούκησε η κυρία Μπακογιάννη” δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ κυρία Νίνα Γκατζούλη για τη φραστική επίθεση που δέχτηκαν η ίδια και η πρόεδρος του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών στη Νέα Υόρκη, κυρία Αθανασία Μπίσκα, από την υπουργό Εξωτερικών τον περασμένο Ιούλιο στο Ηράκλειo της Κρήτης.
Η κυρία Γκατζούλη, που εκπροσωπεί 40.000 Ελληνες ομογενείς των ΗΠΑ καταγόμενους από τους νομούς της Μακεδονίας, και οι τέσσερις ομόλογοί της σε Αυ στραλία, Καναδά, Ευρώπη και Αφρική, καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζονται σαν μαύρα πρόβατα από την επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, λόγω της σθεναρής τους αντίθεσης στη λύση σύνθετης ονομασίας που προωθεί η κυβέρνηση για ταΣκόπια. Οι «εχθροπραξίες» κορυφώθηκαν στις 18 Ιουλίου 2009, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, προκειμένου να τιμηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι επικεφαλής των ομογενών από τη Μακεδονία -που εκπροσωπούν περισσότερα από 100.000 μέλη σε όλο τον κόσμο-, η κυρία Μπακογιάννη τούς «όρμησε»… Οι πέντε πρόεδροι απάντησαν στην «άδικη δημόσια λεκτική επίθεση» με οργισμένη επιστολή προς την ίδια την Ελληνίδα υπουργό εξωτερικών (κοινοποιούμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές), στην οποία μιλούν για «ανικανότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», ενώ αποκαλύπτουν ότι σε κατ’ ιδίαν συζήτηση η κυρία Μπακογιάν νη χαρακτήρισε «χαμένη» την υπόθεση της ονομασίας.
-Τι προκάλεσε, κυρία Γκατζούλη, την επιστολή προς την υπουργό Εξωτερικών;
Η συμπεριφορά της. Τον περασμένο Ιούλιο βρεθήκαμε στο Ηράκλειο για το 41ο Συνέδριο της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής. Αφού η κυρία Μπακογιάννη τελείωσε τον χαιρετισμό της, πλησιάσαμε για να τη χαιρετήσουμε. Τι το Θέλαμε! Μόλις μας είδε, αγρίεψε το βλέμμα της και μας όρμησε! Μας έβαλε κυριολεκτικά τις φωνές για το ψήφισμα του πρόσφατου συνεδρίου μας στο Λιτόχωρο, που δηλώνει την αντίθεσή μας σε λύση με τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων. Μας είπε πως «κάνουμε κακό στην υπόθεση», πως «είμαστε αχάριστοι», πως «μιλάμε από την ασφάλεια της Αμερικής», πως «αυτή δουλεύει για την υπόθεση και εμείς όχι». Προσπαθήσαμε να της εξηγήσουμε, αλλά δεν σταματούσε, δεν άκουγε τίποτα. Μόνο που δεν μας χαστούκισε…
– Πιστεύετε ότι η κυρία Μπακογιάννη θεωρεί χαμένη την υπόθεση της ονομασίας
Μα, η ίδια μας είπε ότι «125 χώρες αναγνώρισαν τα Σκόπια ως “Μακεδονία”, άρα το παιχνίδι είναι χαμένο». Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να το παλέψουμε το θέμα. Δείτε τι έγινε με το Μεξικό. Οι διπλωμάτες μας κατάφεραν να πείσουν την κυβέρνηση της χώρας να ανακαλέσει την αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία». Γιατί να μη γίνει η ίδια προσπάθεια και με τις υπόλοιπες χώρες;
– Είστε πικραμένη για τη συμπεριφορά της υπουργού;
Πάρα πολύ. Εχουμε προσφέρει πολλά στην εθνική υπόθεση. Προωθήσαμε ψήφισμα στο Κογκρέσο και τη Γερουσία των ΗΠΑ, που ζητούσε από τα Σκόπια να σταματήσουν την προπαγάνδα κατά της Ελλάδας. Ξεσηκώσαμε τότε 120 βουλευτές και δέκα γερουσιαστές για να στηρίξουν τις θέσεις μας. Πήγαμε στην Ουάσινκτον μαζί με την ΑΧΕΠΑ, πιάσαμε δεκάδες πολιτικούς στα γραφεία τους και τους πείσαμε. Επισκεφτήκαμε πανεπιστήμια, όπου αντικρούσαμε με επιχειρήματα τη σκοπιανή προπαγάνδα. Δημοσιεύσαμε πληρωμένες καταχωρήσεις σε μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ, όπως στη «Washington Post» και στη «Washington Times», που κόστισαν χιλιάδες δολάρια. Ολα αυτά από την τσέπη μας και με δική μας πρωτοβουλία. Και να μας φέρεται έτσι η κυρία Μπακογιάννη; Τον Σεπτέμβριο του 2008, πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, συναντηθήκαμε με τον Μπαράκ Ομπάμα. Εκατσε και μας άκουσε με προσοχή, δείχνοντας να κατανοεί τις θέσεις μας… Δεν μας έβαλε τις φωνές όπως η κυρία υπουργός. Με την εκλογή του πιστεύαμε πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να αποσυρθεί η αναγνώριση των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά η συνεχής προώθηση της σύνθετης ονομασίας από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναίρεσε κάθε δυνατότητα από μέρους μας. Επιπλέον, οι 346 αρχαιολόγοι και ερευνητές στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ομπάμα του ζητούν αυτό ακριβώς, να αποσύρει την αναγνώριση των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό το έκαναν για την αξιοπιστία της Ιστορίας. Επομένως κάθε σύνθετη ονομασία η οποία περιέχει τον όρο «Μακεδονία» αναιρεί την ιστορική εκτίμηση της διεθνούς διανόησης στο θέμα της Μακεδονίας…
Αναδημοσίευση απο το Πρώτο Θέμα.