ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο Σταύρο Μεσσήνη, Τρίτη, 3 Ιουλίου 2001
H Κρητική Αδελφότητα Νέα Υόρκης, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στα Χανιά απένειμε το βραβείο του “Ελληνα του Εξωτερικού” στη διακεκριμένη δημοσιογράφο του ΑΝΤΕΝΝΑ TV, Νάνσυ Μπίσκα, για την πολυετή προσφορά της στους Ελληνες του Εξωτερικού και ιδιαίτερα στην Ελληνική παιδεία και τα Ελληνικά γράμματα. Η Νάνσυ Μπίσκα μιλά στο TGA NEWS για την Ομογένεια, τις εκπομπές της και τον εαυτό της.
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της από το Λονδίνο στην Αθήνα, όπου σπούδαζε και εργαζόταν, είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον πρόεδρο του ΑΝΤΕΝΝΑ κ. Μίνωα Κυριακού. Τη γοήτευσε η προσωπικότητα του και αποδέχθηκε αμέσως την πρότασή του για συνεργασία. Σύντομα της εμπιστεύθηκε την ευθύνη για την ενημέρωση των ομογενών στις ΗΠΑ μέσω της συνεργασίας του ΑΝΤΕΝΝΑ με το “ΚΑΝΑΛΙ 25” της Νέας Υόρκης. Mαζί με την Αλεξάνδρα Σπυριδάκη, τότε, ξεκίνησαν την εκπομπή “Week in Review”, ανοίγοντας για πρώτη φορά στον Ελληνισμό της Αμερικής ένα παράθυρο στην Ελλάδα, κάθε Κυριακή βράδυ.
Αργότερα, εγκαινιάσθηκε η λειτουργία του δορυφορικού προγράμματος του ΑΝΤΕΝΝΑ στις ΗΠΑ με το ελληνικό πρόγραμμα του σταθμού. Η ηλεκτρονική αυτή γέφυρα με τη διασπορά ήταν το προσωπικό όραμα του Μίνωα Κυριακού και δέν είναι τυχαίο ότι ξεκίνησε τη μετάδοση του την ημέρα των γενεθλίων του. Με τον καιρό το πρόγραμμα επεκτάθηκε και στην Αυστραλία. Και η ίδια αναδείχθηκε σε ζωντανό σύνδεσμο του Αντέννα με την ομογένεια.
Είναι η Νάνσυ Μπίσκα. Μια έμπειρη δημοσιογράφος του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, που δίνει τη δική της μάχη ως παραγωγός και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών για την ενημέρωση της Ομογένειας, τόσο με θέματα επικαιρότητας όσο και με ειδικότερα θέματα και προγράμματα για τον Ελληνισμό, τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Ελλάδα.
«Ανταποκρινόμενοι και σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες, ευαισθησίες και ανάγκες του Ελληνισμού στο εξωτερικό σχεδιάσαμε ειδικές παραγωγές,» λέει στο TGA NEWS μιλώντας για τις υπηρεσίες του Αντέννα προς τον απόδημο Ελληνισμό, τα δικά της προγράμματα και για τον εαυτό της. «Μεταξύ αυτών, ήταν και τα τρία δικά μου προγράμματα: “Από τη μία Ελλάδα στην Άλλη”, “Επτά ημέρες Ελλάδα” και “Ελληνική Αγωγή”.
«Προσανατολίστηκα σε θέματα Ελληνισμού: ελληνική μυθολογία, προϊστορία, ιστορία, γλώσσα και παραδόσεις. Ηταν ένα ρίσκο και ένα “στοίχημα”. Παρά το γεγονός ότι οι εκπομπές αυτές δεν θεωρούνται εμπορικές πίστευα ότι θα εκτιμηθούν από το κοινό. Κι όντως εκτιμήθηκαν από μεγάλο μέρος, καθώς κατέφθαναν συνεχώς επιστολές και ηλεκτρονικά μηνύματα που ενθάρρυναν αυτή την προσπάθεια.
«Η ανταπόκριση αυτή ήταν μία υψηλή ηθική ικανοποίηση για εμένα πού αντιστάθμιζε το “κόστος” της απουσίας μου από την ελληνική τηλεόραση. Πολλές φορές δάκρυζα όταν ελάμβανα επιστολές από παιδιά 7 και 8 ετών ή από ηλικιωμένους ανθρώπους. Ξέρετε τι ευθύνη επωμίζεται κανείς όταν ένα 11χρονο παιδί που γεννήθηκε στην Αυστραλία σου γράφει “Σεβαστή κυρία Μπίσκα…” με σωστά ελληνικά; Η όταν ένα 70χρονος σου εμπιστεύεται τίς αναμνήσεις της ζωής του και συμμετέχει στο κάλεσμα της εκπομπής να γράψει τι είναι γι αυτόν ο Ελληνισμός-Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας;»
Η καταγωγή της είναι από τις Σέρρες. Σπούδασε Πολιτικές επιστήμες στη Νομική Αθήνας και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, στον τομέα της Πολιτικής της Επικοινωνίας. Ως δημοσιογράφος ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Αθήνα με την εφημερίδα “Ακρόπολις” (πολιτικό ρεπορτάζ). Στο Λονδίνο εργάστηκε ως ανταποκρίτρια στην εφημερίδα, την εποχή που ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου βρισκόταν στο Χέρφιλντ. Επίσης εργάστηκε στο ελληνικό τμήμα του BBC.
Οι εκπομπές της έχουν εξελιχθεί σε ειδικό κόμβο ενημέρωσης και επικοινωνίας του απόδημου Ελληνισμού. Παρουσιάζονται συνεντεύξεις με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους της Ομογένειας, επιστήμονες και ειδικούς σε διάφορα θέματα, καθώς και αποκλειστικά ρεπορτάζ από το χώρο της Ομογένειας. Τόσο η ίδια, όσο και συνεργάτες των προγραμμάτων της ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό για να καλύψουν μεγάλες ομογενειακές εκδηλώσεις, να προετοιμάσουν συνεντεύξεις και να έρθουν σε επαφή με τον απόδημο Ελληνισμό.
Απόδημοι: Πονούν και αγωνιούν περισσότερο για την Ελλάδα
Κι αυτή η συνεχής επαφή την έχει κάνει να αγαπήσει την Ομογένεια και να θαυμάσει το ενδιαφέρον και τον αγώνα των Ελλήνων του εξωτερικού για τα εθνικά μας θέματα και την Ελλάδα.
«Όλοι οι καλεσμένοι των εκπομπών μου αναφέρονται στο γεγονός ότι “Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι πιο Έλληνες”, λέει. «Αισθάνομαι άσχημα μερικές φορές διότι φοβούμαι μην εκληφθεί ως φράση-στερεότυπο χωρίς νόημα. Ωστόσο, οι περισσότεροι καλεσμένοι το λένε γνήσια γιατί αυτή είναι η εικόνα που οι “Ελλαδικοί” έχουμε για τούς συμπατριώτες μας στην αλλοδαπή.Το ενδιαφέρον των ομογενών για την μητρόπολη, για τα εθνικά μας θέματα είναι μεγαλύτερο από το δικό μας. Πονούν και αγωνιούν περισσότερο.
«Η ελληνική κοινωνία διέρχεται μεγάλες αλλαγές. Οι πολίτες, βομβαρδισμένοι κυριολεκτικά από αποκαλύψεις και σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει ανεκτικοί και συχνά αδιάφοροι σε θέματα πολιτικής. Αντιθέτως, οι ομογενείς μας διατηρούν ακόμη την εμπιστοσύνη τους σε θεσμούς και πρόσωπα και έναν υγιή ρομαντισμό. Θέματα όπως η πρόσφατη προσπάθεια να αντικατασταθεί η λέξη “γενοκτονία” του Μικρασιατικού Ελληνισμού με “καταστροφή” σε νόμο της Βουλής κινητοποίησε περισσότερο τις αντιδράσεις στούς Ελληνες του εξωτερικού οι οποίοι και “βομβάρδισαν” το Κοινοβούλιο με ηλεκτρονικά μηνύματα. Στην Ελλάδα το θέμα “εκτονώθηκε” μέσα από τά “τηλεοπτικά παράθυρα”.
«Έχω εκατοντάδες επιστολές ομογενών -πολλές από αυτές από Αυστραλία- οι οποίες απευθύνονται σε πολιτειακούς παράγοντες ή σε προσωπικότητες του δημόσιου βίου. Οι επιστολές αυτές άλλοτε είναι ενημερωτικές, άλλοτε περιέχουν αιτήματα ή ακόμη και εκφράζουν την πρόθεση να συμβάλλουν στην προώθηση ορισμένων ζητημάτων που αφορούν στην Ελλάδα. Οι Ελληνες του εξωτερικού έχουν συνηθήσει να λαμβάνουν απάντηση, έστω και τυπική, ακόμη και από το γραφείο του Αμερικανού προέδρου. Στην Ελλάδα- πλην ελαχίστων περιπτώσεων- οι επιστολές αυτές καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.
«Πάντως ομολογώ ότι μου έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση ότι ο δικός μας πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κωστής Στεφανόπουλος απαντά ακόμη και σε προσωπικές επιστολές ομογενών οι οποίες και μου έχουν κοινοποιηθεί.
«Ενα ακόμη φωτεινό παράδειγμα είναι ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού κ. Δόλλης ο οποίος δέχθηκε να πάρει τίς επιστολές που μου έστειλαν για αυτόν και όπως δήλωσε φρόντισε να απαντηθούν από το γραφείο του. Ενα άλλο θέμα σημαντικό είναι οι επιστήμονες μας στο εξωτερικό που διαπρέπουν στα ξένα πανεπιστήμια. Οταν χτυπούν την πόρτα της Ελλάδας, γιατί πάντοτε το μυαλό τους είναι στραμμένο στην πατρίδα, βρίσκουν τίς πόρτες ερμητικά κλεισμένες.»
Απόδημοι: Η ελπίδα για το μέλλον του Ελληνισμού
Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι «η ελπίδα μας για το μέλλον του Ελληνισμού», δηλώνει με έμφαση η κ. Μπίσκα. «Είναι οι ακρίτες μας, οι πρεσβευτές μας που μέσα από τη συνεισφορά τους στις χώρες που ζουν και διατηρώντας τη φλόγα του Ελληνισμού την μεταλαμπαδεύουν σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
«Είναι συγκλονιστικό και συγκινητικό να συναντώ ελληνόπαιδα που γεννήθηκαν στο εξωτερικό τα οποία γνωρίζουν να χορεύουν από πυρρίχειο μέχρι ζεϊμπέκικο τη στιγμή που ελάχιστα παιδιά στην Ελλάδα διδάσκονται τους χορούς αυτούς.
«Η ανησυχία της απώλειας της ελληνικής τους ταυτότητας είναι πολύ έντονη στο εξωτερικό. Κυρίως στίς ΗΠΑ η αγωνία τους αφορά την συνέχεια εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Το θέμα αυτό, δηλαδή η ελληνκή εκπαίδευση των νέων γενεών των αποδήμων θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό. Ακολουθεί η έλλειψη αναγνώρισης από την μητρόπολη των προσπαθειών των ομογενών μας, η αδιαφορία απέναντι σε αιτήματα νέων που επιδιώκουν να βρουν ευκαιρίες εργασίας στην πατρίδα μας, η ουσιαστική λειτουργία του θεσμού του ΣΑΕ και γενικώτερα η ελλειψη θεσμοθετημένης επικοινωνίας των αποδήμων με την μητρόπολη. Ειναι πραγματικά θλιβερό, για να φέρω ένα παράδειγμα, το γεγονός ότι παρά τίς παραινέσεις πολλών από εμάς σε κυβερνητικούς παράγοντες δέν έχει προσκληθεί ή αξιοποιηθεί το εκπληκτικό site www.ahmp.org το οποίο και αποτελεί το μοναδικό ελληνικό anti-defamation league. Αυτή η αδιαφορία των “Ελλαδικών” πραγματικά πικραίνει τον ομογενή.»
«Ανθρωποι της αλλοδαπής είναι πιο Ελληνες από τους Ελληνες στην Ελλάδα»
Μιλώντας για τον Ελληνισμό και τους Ελληνες του εξωτερικού, η κ. Μπίσκα υπογραμμίζει πως υπάρχουν ομογενείς που είναι πιο Ελληνες από τους κατοίκους της Ελλάδος. «Ο Ελληνισμός είναι ένα διαχρονικό πανανθρώπινο και παγκόσμιο σύνολο αξιών. Ελληνας είναι ο μετέχων της ελληνικής παιδείας,» λέει.
«Υπάρχουν άνθρωποι της αλλοδαπής που ειναι πιό Ελληνες από τους Ελληνες και κάτοικοι της Ελλάδος που δέν έχουν σχέση με τον Ελληνισμό ως ιδεώδες. Ο Ελληνισμός ως φωτοδότης πολιτισμός ανήκει σε όλους. Και πιστεύω οτι η παγκόσμια κοινότητα θα αντλήσει και πάλι από τον Ελληνισμό τα ιδανικά και τίς αξίες για να επιλύσει τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει. Μην ξεχνάτε ότι ο πρώτος “οικουμενιστής” ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος ο οποίος σεβάστηκε τίς ιδιαιτερότητες του κάθε πολιτισμού.
«Η οικουμενοποίηση (παγκοσμιοποίηση για άλλους), η νέα τάξη πραγμάτων -εάν θέλετε- για να εδραιωθεί χρειάζεται να βασισθεί σε ένα νέο πολιτισμικό ρεύμα. Ο λεγόμενος δυτικός πολιτισμός σήμερα διέρχεται κρίση. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ειναι ζωντανός γιατί έχει τη δυνατότητα να μετεξελίξει το επιστημονικό, φιλοσοφικό και θεολογικό υπόβαθρο της σύγχρονης κοινωνίας. Βεβαίως ας μήν παρασυρόμαστε από έπαρση διότι είμαστε απόγονοι των λαμπρών Ελλήνων της αρχαιότητας. Αντιθέτως, φέροντας το φορτίο της κληρονομιάς αυτής στούς ώμους μας θα πρέπει να τούς τιμήσουμε με το έργο μας. Ελλην είναι τίτλος τιμής και κατακτάται με την ΠΑΙΔΕΙΑ.»
Επιστροφή στις αξίες του Ελληνισμού
Διαπιστώνει δε, πως τον τελευταίο καιρό παρατηρείται παγκοσμίως μία επιστροφή στις αξίες του Ελληνισμού, ένα είδος ελληνοκεντρισμού.
«Το ευχάριστο είναι ότι η επιστροφή αυτή παρατηρείται διεθνώς στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που παράγουν επιστήμη,» τονίζει. «Διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες έχουν παραδεχθεί ότι επιστρέφουν στην αρχαιοελληνική γνώση για να αντλήσουν στοιχεία για την μετεξέλιξη της επιστήμης. Η σύγχρονη επιστήμη διαπίστωσε ότι τα οικοδομήματα της Νευτώνιας Φυσικής καθώς και της Ευκλείδιας Γεωμετρίας, πάνω στα οποία οικοδομήθηκε δεν επαρκούν για να ερμηνεύσουν την συμπαντική πραγματικότητα. Η σύγχρονη Φυσική και τα νέα Μαθηματικά επιστρέφουν στον πλατωνικό ιδεαλισμό για να ερμηνεύσουν το σύμπαν. Φυσικό λοιπόν είναι να αναμοχλεύονται και φιλοσοφικά θέματα του Ελληνισμού παγκοσμίως.
«Το δυσάρεστο τώρα: δυστυχώς στην Ελλάδα αυτή η “αρχαιολατρεία” σε ορισμένες εκφάνσεις της έχει πάρει τη μορφή “μόδας” και συχνά είναι άνευ ουσίας. Εχουν “φυτρώσει” δεκάδες σωματεία, οργανώσεις και ομάδες πολιτών που παρερμηνεύουν το πνεύμα του Ελληνισμού. Δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσουν και να αποκωδικοποιήσουν την ελληνική μυθολογία και εμφανίζονται ως Δωδεκαθεϊστές και ομιλούν περί εξωγήινης παρέμβασης που θα “σώσει τον Ελληνισμό”. Στόχος τέτοιων κινήσεων είναι η γελοιοποίηση του Ελληνισμού και ο εφησυχασμός του πολίτη.»
Η Ελληνική παιδεία στο εξωτερικό
Μέσα από τις εκπομπές της δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική παιδεία στο εξωτερικό και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς για τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και τη διατήρηση των ηθών και εθίμων μας. Φαίνεται δε, ιδιαίτερα ικανοποιημένη διότι πρόσφατα φιλοξένησε στην εκπομπή της τον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Γεράσιμο Αρσένη, ο οποίος έκανε ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις για τη διδασκαλία της γλώσσας μας στο εξωτερικό.
«Πριν λίγες ημέρες ήρθε η μεγάλη δικαιωση διά στόματος του πρώην Υπουργού Παιδείας κ. Γεράσιμου Αρσένη,» λέει. «Ο κ. Αρσένης, φιλοξενούμενος σε εκπομπή μου, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι το Υπουργείο του προσέφερε την αποστολή 80 και πλέον δασκάλων από την Ελλάδα πρός την ΗΠΑ, με έξοδα της Πολιτείας, και εξέφρασε και ο ίδιος την δικαιολογημένη απορία γιατί επί τόσα χρόνια οι δάσκαλοι αυτοί δέν γίνονται αποδεκτοί από την Αρχιεπισκοπή της Νέας Υόρκης.
«Θα ήθελα βεβαίως να διευκρινίσω ότι σέβομαι και εκτιμώ απολύτως το νέο Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και πώς ούτε εγώ ούτε ο υπουργός επέρριψε προσωπικές ευθύνες. Ο κ. Αρσένης όμως επεσήμανε το γεγονός πώς η πολιτική του να ανήκουν τα ελληνικά σχολεία στην Αρχιεπισκοπή θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Επίσης πρότεινε την αντιμετώπιση του θέματος από διακομματική επιτροπή της Βουλής όπως επίσης και την αντιμετώπιση και άλλων ζητημάτων που αφορούν στούς Ελληνες του εξωτερικού.
«Στις ΗΠΑ για παράδειγμα έχει συσταθεί ήδη επιτροπή ελληνοαμερικανών καθηγητών, κατόπιν της παροτρύνσεως του κ. Αρσένη η οποία και καταγράφει τα προβλήματα στο θέμα της Παιδείας και θα τα παρουσιάσει σε διακομματική επιτροπή της Βουλής στην οποία και μετέχει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Παιδείας.»
Ξοδεύονται εκατομμύρια χωρίς να “μένει ουσία ή χειροπιαστό αποτέλεσμα”
Μιλά με πίκρα για την έλλειψη μεγάλου ενδιαφέροντος από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς για τα προβλήματα και τις ανησυχίες της Ομογένειας, εκτός βέβαια από ορισμένες εξαιρέσεις. Ταυτόχρονα επισημαίνει το γεγονός ότι δαπανώνται ετησίως τεράστια κονδύλια για ομογενειακές εκδηλώσεις και συνέδρια σε πολυτελή ξενοδοχεία, στα οποία συμμετέχουν πάντα τα ίδια πρόσωπα και στο τέλος, όπως λέει, «δεν μένει ουσία ή χειροπιαστό αποτέλεσμα».
«Ελάχιστοι είναι οι πολιτικοί ή οι εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων που ενδιαφέρονται να λάβουν τα μηνύματα που τούς αποστέλλονται μέσω των εκπομπών μας, τονίζει.
«Γενικώτερα πρέπει να πω ότι αρκετοί επιδεικνύουν ειλικρινές ενδιαφέρον και έχουν καλές προθέσεις. Διοργανώνονται συχνά εκδηλώσεις και συνέδρια στα οποία συμμετέχουν συνέχεια τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα και στό τέλος δέν μένει ουσία ή χειροπιαστό αποτέλεσμα.
«Ισως να μήν φταίνε μόνον οι πολιτικοί. Και το Υπουργείο Εξωτερικών και η Γενική Γραμματεία χρηματοδοτούν αδρά πρωτοβουλίες ομογενών. Ισως λοιπόν θα έπρεπε και οι εκπρόσωποι των ομογενών να υποβάλλουν συγκεκριμένες και συγκροτημένες προτάσεις που πραγματικά θα θέτουν βάσεις για διαχρονική αντιμετώπιση ζητημάτων.
«Ολοι μας έχουμε δει να ξοδεύονται χιλιάδες δολλάρια για φεστιβάλ, για άρματα ή συναντήσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία. Επίσης έχουμε δει την ευκολία με την οποία οι ομογενείς συγκεντρώνουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ποτέ όμως, για παράδειγμα, δέν είδα να διοργανώνεται ένα συνέδριο για την παιδεία των ελληνοπαίδων του εξωτερικού και να συγκεντρώνονται χρήματα για την αγορά εκπαιδευτικού υλικού ή για τη δημιουργία ενός οργανωμένου Site για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
Οι εκδηλώσεις της Κρητικής Αδελφότητας
Η Κρητική Αδελφότητα Νέα Υόρκης διοργάνωσε στο νησί της Κρήτης εκδήλωση θεσμοθετώντας το βραβείο «Έλληνας του Εξωτερικού» («Greeks Abroad Award»). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, σε συνεργασία με την τοπική εφημερίδα η «Φωνή του Κουρνά» στις 8 Ιουλίου.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν στην αίθουσα του αεροδρομίου των Σπάτων «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την άφιξη 130 νέων Ελληνο-αμερικανών με σύντομο πρόγραμμα Ελληνικών χορών. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του VANTARIS PALLACE στην παραλία Κουρνά Χανίων. Το πρόγραμμα περιλάμβανε παραδοσιακά συγκροτήματα και δεκάδες καλλιτέχνες από Αθήνα και Κρήτη.
Ακολούθησε δεξίωση, όπου απονεμήθηκε το θεσμοθετημένο βραβείο του «Έλληνα του Εξωτερικού» στην κ. Μπίσκα, το οποίο συνοδεύονταν από χρηματικό έπαθλο 10,000 δολαρίων, για την πολυετή προσφορά της στους Έλληνες του εξωτερικού, και ιδιαίτερα στην Ελληνική Παιδεία και τα Ελληνικά γράμματα.