ΚΥΡΙΑΚH, 28 ΙΟΥΝΙΟY 2015 | Του Δημήτρη Τσάκα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στη Μακεδονία του χθες, του σήμερα και του αύριο ήταν αφιερωμένη η διάλεξη της αρχαιολόγου – ερευνήτριας και πρώην γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Δρος Λίνας Μενδώνη που διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» στην Αστόρια.
Η διάλεξη διοργανώθηκε από την Παμμακεδονική Ενωση των ΗΠΑ, την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο και του οργανισμού Ελληνική Παιδεία Αμερικής και παραβρέθηκαν η κ. Γεωργία Σαμαρά, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νομού Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης, η δημοσιογράφος Αννα Παναγιωταρέα, η διευθύντρια του Γραφείου του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη, Γρηγορία Καματερού, καθώς επίσης και πρόεδροι και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους τους οποίους έψαλε η υψίφωνος Φλώρα Κύρου και με την παρουσίαση της σημαίας και το πρόγραμμα που παρουσίασαν οι μαθητές του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και της Πατριαρχικής Μονής της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Ο εφημέριος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας π. Βασίλειος Λούρος, ο οποίος ανέπεμψε την προσευχή καλωσόρισε εκ μέρους του ιερατείου και του κοινοτικού συμβουλίου την ομιλήτρια και τους προσκεκλημένους και ευχήθηκε επιτυχίες στην εκδήλωση.
Ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Φώτης Γερασόπουλος αναφέρθηκε στη μικρή συμμετοχή του κόσμου και τόνισε ότι οι περισσότεροι από τους Μακεδονικούς Συλλόγους βρίσκονται ήδη στη Βοστώνη για να συμμετάσχουν στο 69ο συνέδριο της Παμμακεδονικής Ενωσης. Η πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλονικέων Πένυ Καλτσά καλωσόρισε την ομιλήτρια και τόνισε ότι οι Θεσσαλονικείς και οι Μακεδόνες της Νέας Υόρκης συμπαρίστανται στον αγώνα για το θέμα του ονόματος.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη αναφέρθηκε στη συμμετοχή και τόνισε ότι «εδώ απόψε βρίσκονται λίγοι και εκλεκτοί». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στη γενέτειρα και στην απόφαση της κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και τόνισε ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό.
Μίλησε επίσης και για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου και τόνισε ότι «εννέα εκατομμύρια Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό στερούνται του συνταγματικού δικαιώματος της ψήφου» και ότι εάν οι ομογενείς θα είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν τα πράγματα στη γενέτειρα θα ήταν σε καλύτερη μοίρα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα της ελληνικής παιδείας και τόνισε ότι ήρθε στην Αμερική προ πενήντα ετών και ότι αγωνίζεται για να κρατηθεί αναμμένη η φλόγα του Ελληνισμού στην Αμερική.
Ο Μανώλης Βεληβασάκης, πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, επεσήμανε ότι το θέμα το οποίο προβάλλουν είναι σπουδαίο.
«Εμείς κρατούμε μετερίζι στα εθνικά θέματα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για το θέμα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», υποστήριξε ο κ. Βεληβασάκης υπενθυμίζοντας ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική».
Η κ. Νάνσυ Μπίσκα, η οποία ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης, μίλησε για το θέμα του ονόματος και διευκρίνισε ότι μια αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να πειστεί κανείς ότι η προπαγάνδα των Σκοπίων και οι προσπάθειές τους για τον σφετερισμό του ονόματος έχουν πιάσει τόπο.
Η Δρ. Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στα έργα που έχουν εκτελεστεί από το 2000-2014 και υπογράμμισε ότι οι πόροι προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι γίνονται ανασκαφές γιατί υπάρχουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Για την Εγνατία Οδό είπε ότι είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τον Εβρο και το οποίο συνέδεσε τους 270 αρχαιολογικούς χώρους μεταξύ τους.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έργα, επισημαίνοντας ότι έχουν εκτελεστεί 500 έργα πολιτισμού και έχουν δαπανηθεί πάνω από ένα δισεκατομμύρια δολάρια για τα αρχαιολογικά έργα και την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τόνισε επίσης, ότι για κάθε ένα εκατομμύριο που δαπανάται στον πολιτισμό η απόδοση ανέρχεται στα τρία με τέσσερα εκατομμύρια δολάρια, διότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αναζωογονείται ο κοινωνικός ιστός και ενισχύεται ο τουρισμός.
«Ο πολιτιστικός τουρισμός αποδίδει σημαντικά οφέλη» υπογράμμισε η ομιλήτρια υπενθυμίζοντας ότι η αξιοποίηση των πολιτιστικών κοιτασμάτων μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα κοινωνικά αδιέξοδα που προκαλούνται από την οικονομική κρίση».
Στη συνέχεια, μίλησε αναλυτικά για τα έργα πολιτισμού που έχουν εκτελεστεί στην Καστοριά, στη Βέροια, στη Βεργίνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αμφίπολη, στη Θάσο, στη Γουμένισσα, στην Καβάλα και στην Αμφίπολη.
Η δημοσιογράφος Αννα Παναγιωταρέα αναφέρθηκε στα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την 9η Αυγούστου που η κ. Περιστέρη ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα ευρήματα στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, τις σφίγγες και τις Καρυάτιδες.
Αμέσως μετά σχολίασε την προβολή του θέματος από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και τόνισε ότι έγινε η μεγαλύτερη διαφήμιση της χώρας χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ.
«Μετά τις εκλογές έπεσε σκοτάδι», κατέληξε η κ. Παναγιωταρέα.
Η Ανδριάνα Φιλιώτη, μιλώντας εκ μέρους της Ομοσπονδίας, και η Βασιλική Φιλιώτη μιλώντας εκ μέρους του Οργανισμού Ελληνικής Παιδείας Αμερικής συγχάρηκαν την ομιλήτρια και προέτρεψαν να τους τη δώσουν σε ηλεκτρονική μορφή ούτως ώστε να την προβάλλουν στις κοινότητες και στα σχολεία.