13 Μαρτίου 2012, ΑΠΕ
Δρ. Χρύσα Δαμιανάκη και Νάνσυ Μπίσκα
Η διάλεξη της καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Σαλέντο Ιταλίας, Δρ. Χρύσας Δαμιανάκη, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο πνευματικό κέντρο του Συλλόγου Κρητών «Μίνως» στην Αστόρια, κέντρισε το ενδιαφέρον των ομογενών διότι εστιάστηκε στις ιδιαιτερότητες και στα κοινά χαρακτηριστικά των δύο Κρητικών συγγραφέων, του Νίκου Καζαντζάκη και του Παντελή Πρεβελάκη.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τα Ιδρύματα «Πολιτισμική Κρήτη» και «Τεντ και Έρικα Σπυρόπουλος», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Νέας Υόρκης «Μίνως», την Ομοσπονδία
Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών και άλλους φορείς. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ευάγγελος Κυριακόπουλος, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές, καθώς επίσης και τους ομογενείς που στην κυριολεξία είχαν κατακλύσει την αίθουσα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην εκδήλωση που θα διοργανώσουν με τους εκπαιδευτικούς για το έργο της Πηνελόπης Δέλτα.
Ο πρόεδρος της «Πολιτισμικής Κρήτης», Μανώλης Βεληβασάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή και μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο κόσμος διψά για τέτοιου είδους πνευματικές
εκδηλώσεις».Επίσης, συνεχάρη την καθηγήτρια για το ερευνητικό της έργο σχετικά με τους δύο μεγάλους συγγραφείς της Κρήτης.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη αναφέρθηκε στην παρουσία των Ελλήνων εκπαιδευτικών και εστίασε την προσοχή της στον ρόλο της Ελληνικής Παιδείας την περίοδο της κρίσης. Αναφέρθηκε εξάλλου και στην κατάσταση στη γενέτειρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα βγει πιο ισχυρή από την κρίση». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών «Μίνως», Γιώργος Αναστασάκης καλωσόρισε τους ομογενείς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όλους τους συλλόγους των Κρητών που συνεργάστηκαν για την εκδήλωση.
Η γραμματέας του εν λόγω Συλλόγου Μαρία Γασπαράκη ανέφερε ότι η διάλεξη θα γίνει στην ελληνική γλώσσα και διένειμε σε όσους δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν τη διάλεξη μιαπερίληψη στην αγγλική γλώσσα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης
αναφέρθηκε στην επικείμενη παρέλαση και υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ανήμερα της εθνικής μας εορτής.
Στη συνέχεια, μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή των ομογενών στην εκδήλωση και τόνισε την αναγκαιότητα καθιέρωσης του Μαρτίου ως μήνα Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.«Όλες οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται αυτή την περίοδο πρέπει να φέρουν το άρωμα της ελληνικής ανεξαρτησίας», συμπλήρωσε ο κ. Τσεκερίδης.
Η Νάνσυ Μπίσκα, η οποία συντόνιζε την εκδήλωση εξέφρασε την ικανοποίηση για την συμμετοχή των εκπαιδευτικών και καθηγητών και την ευγνωμοσύνη για την ετοιμότητα της καθηγήτριας να μιλήσει για την ζωή και το έργο των δύο συγγραφέων. Ακολούθως, παρουσίασε την καθηγήτρια Χρύσα Δαμιανάκη και επεσήμανε ότι αν και ήρθε στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας (workshop) στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, στο πλαίσιο της έκθεσής της, με τίτλο «The Renaissance Portrait from Donatello to Bellini», εν τούτοις θέλησε να βρεθεί ανάμεσά μας και να μιλήσει για τους δύο μεγάλους συγγραφείς που τιμούν όχι μόνο την Κρήτη, αλλά και όλο το έθνος.
Η διάλεξη «Ανάβαση ψυχής» των δύο Κρητικών Συγγραφέων, Νίκου Καζαντζάκη και Παντελή Πρεβελάκη» εστιάστηκε στο έργο των συγγραφέων το οποίο μελέτησε σε βάθος η καθηγήτριαΔαμιανάκη και παρουσίασε σε διάφορα συμπόσια και συνέδρια που διοργανώθηκαν στην Κρήτη. «Δεν μπορούμε να μελετούμε τον Καζαντζάκη χωρίς να μελετούμε τον Πρεβελάκη», επεσήμανε κατά την διάρκεια της ομιλίας της η καθηγήτρια, η οποία συνέγραψε τις μελέτες «Σύντομη αναφορά στους άξονες της πνευματικής δημιουργίας του Παντελή Πρεβελάκη», «Το μεταφυσικό ρίγος και η δικαίωση του ποιητή στον Νέο Ερωτόκριτο», και «H διαφορετική ‘ανάβαση της ψυχής’ των δύο Κρητικών συγγραφέων, Νίκου Καζαντζάκη και Παντελή Πρεβελάκη».Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στους δεσμούς των δύο συγγραφέων και τους χαρακτήρισε «πνευματικούς δεσμούς μεταξύ του γέροντα και του πνευματικού τέκνου».Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις 400 επιστολές του Καζαντζάκη προς τον Πρεβελάκη, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε βιβλίο και οι οποίες καταμαρτυρούν την επικοινωνία του Καζαντζάκη που ζούσε στο εξωτερικό και του Πρεβελάκη που ζούσε στην Ελλάδα.Τέλος, μίλησε και για το πάθος των δύο «συναθλητών», όπως τους χαρακτήρισε, για την Κρήτη.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας
Στη φωτογραφία διακρίνονται, από αριτερά προς δεξιά, οι: Νάνσυ Μπίσκα, Δρ. Χρύσα Δαμιανάκη, Στέλλα Κοκόλη (πρόεδρος Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών) και Μαρία Γασπαράκη.