Συγκίνησε η ομιλία του Γεωργίου Σούρλα στον Σύλλογο Αθηναίων

Του Δημήτρη Τσάκα, ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, ΤΡΙΤΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008
Επίκαιρα και με πολλούς αποδέκτες μηνύματα εξέπεμψε η εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας, που διοργανώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» από τον ιστορικό Σύλλογο Αθηναίων.
Ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γεώργιος Σούρλας, ο οποίος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του εν λόγω Συλλόγου επισκέφθηκε αρχικά την Τάμπα της Φλόριδας και στη συνέχεια την Νέα Υόρκη, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, ο οποίος ήταν άρτια συνυφασμένος με την παρουσίαση του βιβλίου του «Οι Ηρωες του 1940 περιμένουν».
Ο ομιλητής αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο ιστορικό ΟΧΙ και στο Επος του ‘40, εστιάζοντας την προσοχή του στον τρόπο με τον οποίο οι μεγαλύτεροι ηγέτες της εποχής -Ντε Γκολ, Τσόρτσιλ, Ρούσβελτ και Στάλιν- σχολίασαν τον απαράμιλλο ηρωισμό των Ελλήνων και το ρόλο της μικρής αυτής χώρας στην έκβαση του αντιφασιστικού αγώνα.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι και η σύγχρονη Ελλάδα συνεχίζει τον αγώνα της και όποτε χρειάζεται επαναλαμβάνει το ΟΧΙ, εστίασε την προσοχή του στο βέτο της Ελλάδας στο Βουκουρέστι για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είπε ΟΧΙ στους ανιστόρητους Σκοπιανούς και σε όσους τους στηρίζουν. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε εν μέσω χειροκροτημάτων ο κ. Σούρλας.
Αναφερόμενος στο Επος του ‘40 επεσήμανε ότι οφείλουμε φόρο τιμής στις Ελληνίδες μανάδες που έδωσαν την ευχή τους στα παιδιά τους και στους άνδρες να αδράξουν τα όπλα κατά του κατακτητή. Μίλησε χαρακτηριστικά για την Ελένη Ιωαννίδου, η οποία «είχε εννέα παιδιά και τα εννέα στον πόλεμο», τονίζοντας ότι στην Κυπαρισσία θα στηθεί άγαλμα γι’ αυτή την ηρωική μητέρα.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να ασχοληθεί με το μείζον θέμα του ενταφιασμού των οστών των 13.936 μαχητών που άφησαν την ζωή τους στα κακοτράχαλα βουνά της Βόρειου Ηπείρου και στην απόδοση των τιμών που αρμόζουν στους ήρωες.
Παραδέχτηκε ότι και ο ίδιος ελάχιστα γνώριζε για το θέμα αυτό και το έναυσμα της ενασχόλησης με το θέμα τού το έδωσε ένα τηλεφώνημα από έναν Ελληνα της Βορείου Ηπείρου, από τα παιδιά των ηρώων και αγωνιστών οι οποίοι επίμονα ζητούσαν να βρουν τα οστά των αδελφών και πατεράδων τους να τα θάψουν με ευλάβεια.
Παραδέχτηκε ακόμη, ότι υπήρξε ολιγωρία μέχρι και αδιαφορία εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας για τη διευθέτηση του όλου θέματος. Αναφερόμενος στο βιβλίο του, εξήγησε ότι «δημιουργήθηκε με πολύ πόνο» και ότι αποτελεί ένα ντοκουμέντο το οποίο μέχρι στιγμής δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν.
Το βιβλίο, όπως επεσήμανε, έχει ως αφετηρία το δικό του οδοιπορικό από την Κρυσταλλοπηγή και συνεχίστηκε στο Πόγραδετς, στην Ερσέκα, στην Τσιαρτσόβα, στην Πρεμετή, στην Κλεισούρα, στο Τεπελένι, στο Αργυρόκαστρο, στο Δέλβινο και στους Αγίους Σαράντα όπου ακόμη και σήμερα υπάρχουν ομαδικοί τάφοι Ελλήνων φαντάρων και αγωνιστών και οι οποίοι περιμένουν, αν μη τι άλλο, τον ενταφιασμό των οστών τους. Θεώρησε σωστή την απόφαση της ελληνικής πολιτείας να τους αφήσει στον τόπο της θυσίας τους και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχει καταβάλει γι’ αυτό το θέμα η ελληνική κυβέρνηση.
Εξήρε το ενδιαφέρον του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, του υπουργού Αμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη και τις παρεμβάσεις προς την ηγεσία της Αλβανίας για το σχετικό θέμα. Επεσήμανε ακόμη, ότι υπάρχει «συγκρατημένη αισιοδοξία» και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να δοθεί λύση.
Τέλος, ο κ. Σούρλας τόνισε ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου στην Ελλάδα θα διατεθούν για την ανέγερση μνημείου στο Καλπάκι, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ταμείου του ΣΑΕ Αμερικής για την ανέγερση μνημείου στο Αργυρόκαστρο.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Αγη Μπαλτά και Ανδρέας Παναγιώτου, αντίστοιχα, η πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Χριστίνα Κωστάκη, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει η κ. Νάνσυ Μπίσκα.
Η εκδήλωση διανθίστηκε με την προβολή ντοκιμαντέρ και με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Previous Post Next Post

You Might Also Like