Greek News APRIL 23RD, 2006
Φωτογραφίες
Νέα Υόρκη.- Η λειτουργία και η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται από τα ελληνοαμερικανικά charter schools, θέματα που αφορούν στην οικονομική τους ενίσχυση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και ο ρόλος της ελληνικής Πολιτείας στην προώθηση της ελληνόγλωσσης Παιδείας στις Ηνωμένες Πολιτείες απασχόλησαν το Συμπόσιο που διοργάνωσε το προ-περασμένο Σάββατο στη Νέα Υόρκη το Hellenic Classical Charter School (HCCS) του Μπρούκλιν σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο.
Οι εργασίες του συμποσίου ολοκληρώθηκαν με την απόφαση για τη δημιουργία μιας ειδικής επιτροπής, με τη συμμετοχή των ιδρυτών και των μελών των Δ.Σ. των charter schools, καθώς και όσων πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια δημιουργίας τους, η οποία θα παρέχει πληροφορίες και υποστήριξη σε όσους ομογενείς ενδιαφέρονται για τη δημιουργία Σχολείων Τσάρτερ. Η Επιτροπή όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Ελληνο- Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, “θα επιδιώξει συνεργασία με την ελληνική πολιτεία και τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές για τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων και ανταλλαγής προγραμμάτων, εκπαιδευτικών και μαθητών μεταξύ των δύο χωρών».
“Ήταν μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση, η οποία μας έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και απόψεις και να θέσουμε τις βάσεις για μια συνεχή μελλοντική συνεργασία” ο πρόεδρος της Ακαδημίας “Σωκράτης” Λάρυ Περούλας, σημειώνοντας ότι με τη δημιουργία της ειδικής αυτής επιτροπής, “θα υπάρξει μια δημιουργική συνεργασία σε θέματα περαιτέρω ανάπτυξης των προγραμμάτων μας, της επιμόρφωσης των Αμερικανών και Ελλήνων εκπαιδευτικών και των στρατηγικών και μεθόδων διδασκαλίας/μάθησης”. “Τα σχολεία τσάρτερ είναι πραγματικά η χρυσή ευκαιρία για την ελληνική γλώσσα και τον Ελληνισμό στις Η.Π.Α.» επισήμανε ο πρόεδρος της Ακαδημίας “Πλάτων” Θόδωρος Τσαφατίνος. “Τα σχολεία αυτά”, συμπλήρωσε, “παρέχουν εγγυημένα ποιοτική εκπαίδευση και στο Αμερικανικό και στο ελληνικό πρόγραμμά τους διότι ελέγχονται διαρκώς από την Πολιτεία στην οποία λειτουργούν. Σκοπός του Εθνικού Συμβουλίου είναι να ενημερώσουμε την ομογένεια για τη δυνατότητα που μας παρέχει η χώρα που ζούμε να δημιουργήσουμε σε περιοχές που δεν υπάρχουν κοινοτικά σχολεία , τα τσάρτερ”.
Αισιόδοξος για την πορεία όλων των ελληνο-Αμερικανικών charter schools δήλωσε ο πρόεδρος της Αρχιμήδειου Ακαδημίας Γεώργιος Καφκούλης. Το σχολείο λειτουργεί με επιτυχία από το 2002 με περισσότερους από 550 μαθητές, ο αριθμός των οποίων αναμένεται την επόμενη σχολική χρονιά να ανέλθει στους 680. Από τον Αύγουστο του 2005 δημιούργησε τάξεις Γυμνασίου (Archimedean Middle Conservatory) ενώ από τον επόμενο χρόνο θα προστεθεί και η ενάτη τάξη (Λυκείου). “Είμαι ενθουσιασμένος με την ποιότητα του νέου τσάρτερ σχολείου στο Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης” τόνισε ο κ. Καφκούλης αναφερόμενος στο Ελληνο- Αμερικανικό Κλασσικό Σχολείο του Μπρούκλυν.
Στη χρησιμότητα του συμποσίου για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον θεσμό των τσάρτερ σχολείων αναφέρθηκε ο συντονιστής εκπαίδευσης στη Νέα Υόρκη κ. Γ. Βληκίδης και διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας για την προώθηση της Ελληνόγλωσσης Παιδείας στις Ηνωμένες Πολιτείες με κάθε τρόπο. Παρεμβάσεις στο συμπόσιο έκαναν και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών κ. Στέλλα Κοκκόλη, ο δρ. Γ. Σιόλας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Δασκάλων «Προμηθεύς» και γονείς των μαθητών του σχολείου HCCS. Τον συντονισμό του συμποσίου εκ μέρους του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου είχε η κ. Νάνσυ Μπίσκα.
Το Ελληνο-Αμερικανικό Κλασσικό Σχολείο στο Μπρούκλυν ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2005. Κεντρικός πυρήνας μάθησης στο σχολείο είναι η Ελληνική Παιδεία και χρησιμοποιεί τη διδακτική μεθοδολογία, την ομαδοκεντρική διδασκαλία και τη Σωκρατική μέθοδο. Το Σχολείο διδάσκει την ανάγνωση, ομιλία και κατανόηση της Ελληνικής γλώσσας από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την Πέμπτη τάξη. Μαζί με τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας διδάσκεται και ο Ελληνικός Πολιτισμός ως μέρος του Βασικού Κορμού Μάθησης. Στο πρόγραμμα του εντάσσονται μεταξύ άλλων η διδασκαλία της Ελληνικής και της Αγγλικής Φιλολογίας, Τέχνης, Μουσικής και Χορού. Ο αριθμός των μαθητών του τον επόμενο χρόνο θα ανέλθει στους 190. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο Ελληνο-Αμερικανικό τσάρτερ σχολείο που ιδρύθηκε το 2000 είναι η «Αθηναϊκή Ακαδημία» με πρωτεργάτη τον οραματιστή κ. Γ. Πουμάκη. Σύντομα θα ξεκινήσει τη λειτουργία της και η «Αθηναϊκή Ακαδημία του Πάσκο».
Στο συμπόσιο συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ακαδημίας “Αρχιμήδη” του Μαϊάμι κ. Γ. Καφκούλης, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ακαδημίας “Σωκράτης” του Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνα κ. Λ. Περούλας, ο πρόεδρος της Ακαδημίας “Πλάτων” κ. Θ. Τσαφατίνος, ο πρόεδρος του HCCS κ. Τσαρλς Καπετανάκης, η διευθύντρια του ίδιου σχολείου κ. Τζόυ Πετράκου, τα μέλη του Δ.Σ. του charter school “Οδύσσεια” κ.κ. Γεώργιος Ρήγος και Αντ. Σκούτελας και ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ. Θ. Σπυρόπουλος. Κύριοι ομιλητές ήταν επίσης η Hindie Weissman του Κέντρου Καινοτομίας και Δημόσιας Εκπαιδευτικής Ενωσης καθώς και ο Kevin Quinn, δικηγόρος και σύμβουλος της Ενωσης Σχολείων Τσάρτερ.