It’s not all Greek to me

Source Greek News, May 1st, 2006
Νέα Υόρκη.- Την λειτουργία του θεσμού των charter schools και τις προοπτικές εξέλιξης και εξάπλωσής τους εξήγησε η κ. Νάνσυ Μπίσκα, εκπρόσωπος τύπου του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, μιλώντας στην ΕΡΑ5 και την εκπομπή «Δίκτυο Χωρίς Σύνορα».

Ο σημερινός αριθμός των charters είναι 7 από μόλις ένα που λειτουργούσε το 2000. Έχουν δε αρχίσει να δημιουργούνται και τάξεις Λυκείου σε κάποιες πολιτείες όπως στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Εκεί, συγκεκριμένα, υπάρχουν 3 charter schools: η Πρωτοπόρος Σχολή στα πλαίσια της Αθηναϊκής Ακαδημίας, η Ακαδημία Πλάτωνος και ένα νέο σχολείο που πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί στα πλαίσια και πάλι της Αθηναϊκής Ακαδημίας. Εκτός της Φλόριντα, η κ. Μπίσκα μνημόνευσε την Ακαδημία του Σωκράτους στην Βόρεια Καρολίνα και την Ακαδημία της Οδύσσειας στο Ντελαγουέαρ.
Έκπληξη για τους ιθύνοντες και διεκπεραιωτές της ιδέας των charters αποτελεί το γεγονός ότι μόλις το 25-30% των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία αυτά είναι ελληνικής καταγωγής. Το υπόλοιπο ποσοστό απαρτίζεται από Αμερικανούς, γεγονός που βρίσκει την εξήγησή του στην άνθιση της αρχαιοελληνικής γραμματείας, των αρχών και ιδανικών της κλασσικής παιδείας.
Η κ. Μπίσκα προέβλεψε περαιτέρω εξέλιξη, και αριθμητική ακόμη, των charter schools τα οποία λειτουργούν υπό την αιγίδα τους Εθνικού Συμβουλίου με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας να στηρίζει το θεσμό στέλνοντας καταρτισμένους καθηγητές για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.
Ιδιαίτερη υπήρξε η αναφορά της κ. Μπίσκα στην διαμαρτυρία που συνυπογράφουν οι Παμμακεδονικές ομοσπονδίες όλων των ηπείρων και αφορά στο οικονομικό συνέδριο που επίκειται το επόμενο διήμερο στα Σκόπια με θέμα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Έναυσμα των αντιδράσεων υπήρξε το γεγονός ότι χορηγός του συνεδρίου είναι η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και η Ιντρακόμ του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, πράγμα που επιφέρει σύγχυση σε σχέση με την επίσημη θέση της χώρας για μη αναγνώριση των Σκοπίων ως Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Τέλος, η κ. Μπίσκα τόνισε και την ανάγκη αναδιοργάνωσης του ΣΑΕ ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ως εκπρόσωπος και θεσμός αντιπροσώπευσης του συνόλου του ομογενειακού ελληνισμού.
Previous Post Next Post

You Might Also Like