ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην διαχρονική αξία, στην παγκόσμια προσφορά της Ελληνικής Γλώσσας και στην χρησιμότητα του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσαν, το απόγευμα του Σαββάτου, στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια, η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθέας», «Αποφοίτων Ακαδημίας Αγίου Βασιλείου» και «Ελληνικής Παιδείας Αμερικής».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την χορηγία του Ιδρύματος “Έρικα και Θεόδωρος Σπυρόπουλος” και είχε ως κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννη Καζάζη, και κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών και των υπολοίπων ομογενών που την παρακολούθησαν.
Ο καθηγητής ανάγνωσε το μήνυμα του υφυπουργού Παιδείας, Κώστα Γκιουλέκα, στο οποίο τονίζονταν ο ηγετικός και συνάμα καταλυτικός ρόλος των εκπαιδευτικών στον αγώνα της Ομογένειας για τη διατήρηση της ταυτότητας και για τη συνοχή του Ελληνισμού.
Η ομιλία του καθηγητή Καζάζη επικεντρώθηκε σε τρία βασικά ζητήματα. Το πρώτο αφορούσε την αξία της γλώσσας ως κοινωνικό φαινόμενο, το δεύτερο την σχέση της Νεοελληνικής με την Αρχαία και την Βυζαντινή γλώσσα και το τρίτο σχετίζονταν με τον ρόλο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και την χρησιμότητα του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας.
Αναφερόμενος στη Νεοελληνική γλώσσα επεσήμανε ότι μπόρεσε να αντλήσει λέξεις από την εποχή του Ομήρου, του Χριστού και του Βυζαντίου και μεταξύ άλλων τόνισε ότι η σημερινή γλώσσα είναι πιο πλούσια από την αρχαία.
Οσον αφορά τη διδασκαλία της γλώσσας, τόνισε ότι ξεκινά από την οικογένεια και ότι ο δάσκαλος παρεμβαίνει ακόμη και στην οικογένεια.
«Μπορεί ο δάσκαλος να μην μάθει στον μαθητή όλα τα πράγματα, αλλά μπορεί και πρέπει να του μάθει την αγάπη για τα πράγματα», επεσήμανε ο ομιλητής καλώντας τους δασκάλους να σκύψουν επάνω στα κείμενα και να διδάξουν την αγάπη στα παιδιά. Εφερε ως παράδειγμα την λέξη αιώνας και έκανε έναν παραλληλισμό με την αρχαία γλώσσα όπου υπάρχει μόνον ο όρος εκατονταετία και εξήγησε τις σημασίες των λημμάτων «αιώνας» και «αιωνιότητα».
Μιλώντας για το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας τόνισε ότι ιδρύθηκε προ είκοσι ετών, ότι συνέταξε τα αναλυτικά προγράμματα για όλα τα επίπεδα και ότι τα προγράμματα είναι εναρμονισμένα με τα ευρωπαϊκά προγράμματα πιστοποίησης ξένων γλωσσών. Ευχαρίστησε το Ιδρυμα «Ερικα και Θεόδωρος Σπυρόπουλος» διότι τον έφερε σε επαφή με το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, με το οποίο συζήτησαν για την αναγνώριση των Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας και για την παροχή μορίων στους φοιτητές.
Στη συνέχεια απένειμε τιμητικές διακρίσεις στους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν, όπως επεσήμανε, στην προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις για την ελληνομάθεια και συγκεκριμένα στους: Αθηνά Κρομμύδα, Δρα Γεώργιο Μελικόκη, Μαριάνθη Μουζάκη, Ελευθερία Οίκουτα, Αναστασία Ετοιμου, Ειρήνη Δήμα, Χριστίνα Κοτζαερίδου, Τιμολέοντα Κόκκινο, Ιωάννη Καβά, Βασιλική Φιλιώτη, Εύα Παναγή, Ελένη Πυλαρινού, Εμμανουέλα Παπαμανώλη, Πέπη Βολίκα, Ιωάννη Γιαβάρα, Ρίτα Συντήλα και Απόστολο Φούντα.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «χρήσιμη και υψηλού επιπέδου διάλεξη του Δρ. Ιωάννη Καζάζη» και αντί αναμνηστικού δώρου του απένειμε το έργο τέχνης Αθηνά Παλλάδα, του Ζαχόπουλου.
Ακολούθως, η Νάνσυ Μπίσκα, η οποία είχε αναλάβει και τον συντονισμό της εκδήλωσης, ανέγνωσε το μήνυμα του Θεόδωρου Σπυρόπουλου προς τους εκπαιδευτικούς. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλος, μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Ομοσπονδίας, συνεχάρη τους διοργανωτές και τους εκπαιδευτικούς και τόνισε ότι η Ομοσπονδία είναι έτοιμη να παραχωρήσει δωρεάν τους χώρους για τη διοργάνωση μαθημάτων για την απόκτηση των πιστοποιητικών ελληνομάθειας.
Η Ανδριάνα Φιλιώτη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για το Ιδρυμα Σπυρόπουλου και εστίασε την προσοχή της στον ρόλου του σχολείου – ως πνευματική εστία στην οποία δεν διδάσκεται μόνο η Γλώσσα, αλλά και η Ιστορία και ο Πολιτισμός.
Η Βασιλική Φιλιώτη, μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Παιδείας στην Αμερική, επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε κέντρα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και θεώρησε ότι βασική προϋπόθεση είναι να ομιλείται η ελληνική γλώσσα στην οικογένεια και στις ομογενειακές εκδηλώσεις.
Ο εκδότης Σαμ Τσέκουα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και εστίασε την προσοχή του στον ρόλο του σχολείου.
Αμέσως μετά, ο καθηγητής Καζάζης απάντησε στις ερωτήσεις των παρισταμένων σχετικά με τα σχολικά κείμενα και την αντικατάσταση των Μύθων του Αισώπου με συνταγές μαγειρικής, σχετικά με τον ρόλο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και το ποιος προστατεύει την ελληνική γλώσσα.
Στην εκδήλωση παρέστη ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος και η συντονίστρια του Γραφείου Παιδείας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, Ελένη Καραγεωργίου