Της Νάνσυ Μπίσκα, Δελφοί 26 Αυγούστου 2006
Η επαναφορά των οικουμενικών αξιών που πρεσβεύει το Δελφικό πρόσταγμα του ‘Γνώθι Σαυτόν’ και του ‘Μηδέν Αγαν’ πρέπει να αποτελέσουν τη βάση στο υπό διαμόρφωση νέο παγκόσμιο πολιτισμικό ρεύμα”, δηλώνει ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου.
Στην αναγκαιότητα της επαναφοράς των αξιών αυτών κατέληξαν οι εργασίες του Πρώτου Παγκοσμίου Συμποσίου με τίτλο “Αναβιώνοντας την Δελφική Ιδέα”, που πραγματοποιήθηκε από 18 έως και 20 Αυγούστου 2006 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με πρωτοβουλία του προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου (H.Α. Ν. C.) Θ. Σπυρόπουλου.
“Ζούμε σε έναν κόσμο διχασμένο από αρχαία μίση και προκαταλήψεις, ωστόσο όμως ενωμένο σ’ ένα παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνίας και εμπορίου”, επεσήμανε η Πρόεδρος του LaGuardia Community College, Dr. Gail Mellow: «Το Συμπόσιο αποτελεί ένα εντυπωσιακό και ισχυρό ξεκίνημα στη μετάβασή μας στον 21ο αιώνα».
«Το Συμπόσιο μου αποκάλυψε τους τρόπους με τους οποίους η εποχή της γνώσης και της οικονομίας στην οποία ζούμε μπορεί κάλλιστα να υπηρετηθεί από τις αρχές της Δελφικής Ιδέας», δήλωσε η Dr. Diαnα Dolores Woolis: “Πιστεύω ότι τα τεχνολογικά εργαλεία της εποχής μας μπορούν να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για μία παγκόσμια πρωτοβουλία και ισχυρή φωνή για ειρήνη και διεθνή πολιτισμένο διάλογο στα πολύπλοκα θέματα της σημερινής παγκόσμιας κοινωνίας”.
Στη διεθνή προσφορά και στα παγκόσμια στοιχεία της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας, σκέψης και γλώσσας αναφέρθηκαν οι Dr. Bruce Thornton, Dr. Nors Josephson, Dr. E. Valianatos, Dr. Chr. Evangeliou, Dr. G. Xanthaki-Karamanos, Evan Fotis, Δρ. Εμ. Μικρογιαννάκης, Δρ. Άννα Ευσταθίου-Τζιροπούλου, Δρ. Στ. Δωρικός, Δρ. Εμ. Χατζηγιαννάκης, Δρ. Ευ. Ζάγκας και Δρ. Νέστωρ Κουράκης.
Στο πλαίσιο του Συμποσίου θεσμοθετήθηκε η απονομή ανωτάτης τιμητικής διακρίσεως με την ονομασία «Χρυσή Λύρα του Απόλλωνος» που θα απονέμεται με δαπάνες και φροντίδα πάντοτε του «US Regional Council of Hellenic Education to Promote the Teaching of the Greek Language, History and Culture» υπό την αιγίδα του H.Α. Ν. C.,σε διεθνή προσωπικότητα η οποία θα πληροί αυστηρώς τα κριτήρια της προσφοράς στην ανάδειξη και προώθηση των οικουμενικών αξιών, του ορθού λόγου, του ανθρωπισμού και της κλασσικής παιδείας, μέσα από το εν γένει έργο και τρόπο ζωής του εκάστοτε τιμωμένου προσώπου.
Η υψίστη αυτή τιμητική διάκρισις αποδόθηκε στον Βαγγέλη Παπαθανασίου του οποίου τόσο το έργο όσο και η προσωπικότητα συνάδουν με τους όρους που ετέθησαν. Το Συμπόσιο ανακήρυξε προσέτι τον Βαγγέλη Παπαθανασίου ισόβιο επίτιμο Πρύτανη των αξιών του Συμποσίου.
Ο μεγάλος δημιουργός σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: “Αποδέχομαι με συγκίνηση την μεγάλη τιμή που μου αποδίδετε και σας βεβαιώ ότι θα συνεχίσω να δημιουργώ με γνώμονα τις συμπαντικές αξίες που η κίθαρις του Απόλλωνος εμπεριέχει. Επιτρέψτε μου όμως, να σας εξηγήσω γιατί αποφάσισα να μην βρίσκομαι κοντά σας σήμερα το βράδυ. Μία απόφαση που δεν ήταν καθόλου εύκολο να πάρω.
Αναμφισβήτητα είναι δύσκολο να σκεφθεί κανείς ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν επιθυμεί, και πρώτος εγώ, να αισθανθεί την ικανοποίηση της επιβράβευσής του μέσα σ’ αυτόν τον ιερό χώρο. Προσωπικά αισθάνομαι ότι είναι η Ιερότης του χώρου των Δελφών που δεν μου επιτρέπει να παραβρεθώ για να παραλάβω τη «Χρυσή Λύρα του Απόλλωνος» που μου απονέμετε. Ας κρατήσουμε αυτούς τους χώρους ιερούς και είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί κάποιος άλλος τόπος για τα ανθρώπινα”.
Ο πρόεδρος του H.Α.Ν.C. κ. Θ. Σπυρόπουλος διευκρίνισε ότι «τα πρακτικά του Συμποσίου θα προωθηθούν σε όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του κόσμου με σκοπό την διάδοση των κλασσικών αξιών, βασισμένη στον διάλογο και την ανοχή της άλλης άποψης στη σημερινή ανοικτή παγκόσμια και πολύμορφη κοινωνία. Πρόκειται για ένα πρώτο εγχείρημα το οποίο δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε διεθνώς με συνέπεια».
Με γραπτό μήνυμά της χαιρέτησε τις εργασίες του Συμποσίου η Γερουσιαστής Hillary Rodham Clinton η οποία χαρακτήρισε το H.Α.Ν.C. ως το μεγαλύτερο Ομογενειακό Οργανισμό στις Η.Π.Α. Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γεώργιος Βουλγαράκης σε μήνυμά του συγχαίρει το εγχείρημα και τονίζει την σημασία της επαναφοράς των οικουμενικών αξιών της Δελφικής Ιδέας παγκοσμίως και ότι: «Τη φιλοσοφία των ιδεών αυτών συμπυκνώνει πράγματι στο έργο και την ζωή του ο Βαγγέλης Παπαθανασίου». Τις εργασίες του Συμποσίου αλλά και των εργασιών του 17ου Ετήσιου Συνεδρίου του H.Α.Ν.C. χαιρέτησαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός των Εξωτερικών κ. Θ. Κασσίμης, ο Παγκόσμιος Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Andrew Athens, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος και πλήθος πολιτειακών εκπροσώπων και ομογενειακών παραγόντων.
Σημαντική ήταν η εκπροσώπηση του Υπουργείου Παιδείας στη Συνεδρίαση του H.A.N.C. με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Ανδρέα Καραμάνου. Ο κ. Καραμάνος ζήτησε γραπτή αναφορά των ζητημάτων που αφορούν στην ελληνόγλωσση παιδεία στις Η.Π.Α. Ο γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ κ. Κώστας Σπυρόπουλος ζήτησε από το H.A.N.C. να συγκεντρώσει τις απόψεις της Ελληνο-Αμερικανικής κοινότητας για το θέμα της διάσωσης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια. Βάσει των απόψεων που θα κατατεθούν, η ΕΡΤ-SAT θα φιλοξενήσει σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Επίσης, πρότεινε συνεργασία για την καταγραφή σε βίντεο των προφορικών μαρτυριών των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική οι οποίες στο μέλλον θα προβληθούν από το κρατικό κανάλι. Τέλος, ο κ. Σπυρόπουλος διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι η ΕΡΤ θα είναι χορηγός στα διεθνή Συμπόσια για την Αναβίωση της Δελφικής Ιδέας.
Ο Πρόεδρος της Κappa Research κ. Κ. Ρουτζούνης ανέλυσε την έρευνα που πραγματοποιεί με το Πανεπιστήμιο του Harvard για τον Ελληνισμό του εξωτερικού. Εισηγήσεις εκ μέρους του H.A.N.C. πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της Παγκρητικής κ. Μ. Βελιβασάκης, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής κ. Π. Σπηλιάκος, η πρόεδρος των Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών κ. Στ. Κοκόλη και άλλοι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών-μελών του. Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Π. Καλτσής επεσήμανε ότι «αποτελεί ιστορική υποχρέωση του Δήμου να στηρίξει τη συνέχιση της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν οι Εύα και ο ‘Aγγελος Σικελιανός για την αναβίωση της Δελφικής Ιδέας».